Dacă şi pe tine te prinde ora 1.00 – 2.00 noaptea citind, aşa cum mi se întamplă mie, atunci aruncă un ochi şi la ce susţin specialiştii. Care consideră că somnul la ore târzii are consecinţe negative asupra sănătăţii. Prin urmare,…
Culcatul târziu îngraşă
Sinceră să fiu, acesta e aspectul care pe mine mă îngrozeşte de-a dreptul. Dar având în vedere că problema cu kilogramele în plus o am, cred, de când m-am născut, n-o să-mi schimb acum obiceiul de a citi târziu în noapte. E drept că mâine dimineaţă când mă voi urca pe cântar, voi avea cea mai tare scuză din lume: “Ştii, am citit o carte excelentă”. Şi o s-o rog pe profesoara de balet să facem încă o oră de studii săptămânal.
Studiile au demonstrat că fiecare oră de somn pierdută creşte indicele nostru de masă corporală (IMC) cu 2,1 puncte pe termen lung (dacă faci acest lucru timp de 5 ani). Această creştere apare şi dacă persoana respectivă are o activitate fizică regulată sau doarme mai mult de opt ore pe noapte.
Citești noaptea? Ce alte probleme poți avea
@Autorul unui studiu recent a demonstrat şi că persoanele care se culcă după ora 23,30 au probleme de concentrare în timpul zilei, chiar dacă în total dorm 8 ore.
@Dacă ai foarte des coşmaruri, întreabă-te dacă nu au legătură cu ora ta de culcare. Soluţia ar fi să-ţi modifici puţin obiceiurile. Cercetătorii au demonstrat că cei care se culcă la ore târzii îşi amintesc cu precizie visele. Cortizolul, hormonul stresului, este cauza. Când stăm treji în timpul orelor târzii din noapte nivelul acestui hormon creşte.
@Se pare că persoanele care suferă de diabet tip 2 şi care se culcă târziu îşi controlează mai greu glicemia (nivelul de zahăr din sânge).
@Suntem mai iritabili şi colerici, mai puţin răbdători şi mai impulsivi. Ora la care ne culcăm ne poate influenţa şi moralul. Ne poate determina să avem gânduri negative şi comportamente obsesional compulsive. Cei care se culcă târziu sunt mai anxioşi. Cu cât ne culcăm mai târziu, cu atât riscăm să devenim persoane negative şi anxioase.
@ Diminueaza fertilitatea, mai ales la femei. Pe temen lung, culcatul târziu perturbă producerea de hormoni de către ovare şi deranjează perioadele de ovulaţie.
@ Îngălbenește pielea. Noctambulii nu prea au o piele frumoasă. A fost stabilită o legătură strânsă între ora de culcare şi starea pielii.
Articolul pe larg AICI