Casele hobbiţilor din Lord of the Rings, într-un loc plin de mistere din România

Casele hobbiţilor din Lord of the Rings, într-un loc plin de mistere din România: Şinca Veche

Casele hobbiţilor din Lord of the Rings se află în România. Sau cel puțin așa vei crede dacă vei ajunge în Şinca Veche.

Locul este unul făurit de oameni parcă dintr-o altă lume. Localnicii vorbesc despre legende şi mistere, iar acest lucru atrage aici numeroşi căutători spirituali, arheologi, speologi. Dar și o mulţime de curioşi dornici să li se împlinească dorinţele.

Şinca Veche se află la peste 300 de kilometri de Timişoara. Aici se găseşte un lăcaş de cult construit în cotul format de Munţii Făgăraş şi Perişani, la 45 de kilometri de Braşov şi la 22 de kilometri de Făgăraş. Lăcaşul de cult e chiar lângă comuna Şinca Veche, sub dealul Pleşu.

Casele hobbiţilor

Casele hobbiţilor sunt, de fapt, magazine de suveniruri

Căsuţele precum cele ale Hobbiţilor au atras atenţia vizitatorilor odată cu lansarea filmului Lord of the Rings. Ele nu sunt altceva decât nişte magazine de suveniruri.

Dar ceea ce este mai spectaculos în acest loc este mânăstirea rupestră Şinca Veche, cunoscută şi sub denumirea de „Templul Ursitelor”. Nimeni nu poate spune cu exactitate când a fost construită. Se bănuieşte că în urmă cu 7000 de ani şi se presupune că ar fi aparţinut civilizaţiei care a întemeiat şi „Templul Alb” din Insula Şerpilor.

Casele hobbiţilor

Locul ar fi fost folosit ca punct de refugiu şi rugăciune de către călugării ardeleni hăituiţi de Maria Tereza în anii 1700, pentru a trece la catolicism. Cu toate acestea, în niciuna dintre încăperi nu există vreun semn al crucii, scrie Opinia Timişoarei.

Mânăstirea săpata în stânca are astăzi un aspect mai trist. Și aceasta din cauza „strădaniei” vizitatorilor de a scrijeli pereţii şi de a lăsa urma trecerii lor pe acolo prin mult gunoi.

sinca-veche_86767100

Tradiţia populară spune că în pământ ar exista un tunel de comunicare până la Cetatea Râşnovului

Turla bisericii a fost ridicată din interior, în gresia moale. Vârful e ca un fel de fereastră, de unde o rază de lumină răzbate exact în altar. Turnul interior, pe unde intră lumina zilei, este înalt de 10 metri şi seamănă cu o turlă fără acoperiş. Tradiţia populară spune că pe acolo coboară energiile şi că dedesubt, în pământ, ar exista un tunel de comunicare până la Cetatea Râşnovului.

Dealul de lânga grotă, cunoscut de localnici sub numele de Dealul Ursitelor sau Dealul Pleşu (cel pleşuv), este un loc pe care nu se poate cultiva nimic.

La câţiva kilometri de drumul care duce spre templu, se află un fel de amfiteatru acoperit cu iarbă şi arbuşti. Are un diametru de aproximativ 20 de metri și se înălţă cu câţiva metri deasupra reliefului înconjurător. Aici există un fel de terase, precum interiorul unei cetăţi sau aşezări fortificate.

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Centrul de preferințe pentru confidențialitate


  • Warning: reset() expects parameter 1 to be array, string given in /home/anaarecarti/public_html/wp-content/plugins/gdpr/templates/privacy-preferences-modal.php on line 33

    Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/anaarecarti/public_html/wp-content/plugins/gdpr/templates/privacy-preferences-modal.php on line 95

    error: Continut protejat Anaarecarti.ro!