Pentru cei mai mulţi dintre părinţi, strada din faţa casei pe care copiii o traversează pentru a ajunge la şcoală reprezintă cel mai periculos loc de pe pământ. Dar dacă ar vedea prin ce trec copii din diverse colţuri ale lumii pentru a învăţa să scrie şi să socotească s-ar îngrozi de-a dreptul.
Moartea pândeşte la fiecare pas în Bijie, China, unde şcoala elementară este cocoţată pe la jumătatea muntelui. O singură mişcare greşită, imprecisă şi totul poate lua o turnură dramatică. Drumul durează două ore, timp în care 49 de mogâldeţe traversează tuneluri, coboară şi urcă poteci înguste, însoţite doar de director, scrie Evenimentul Zilei.
Şi în satul Batu Busuk, din Sumatra, există 20 de copii extraordinar de curajoşi al căror drum către şcoală presupune traversarea riscantă a unui râu, aflat la 10 metri de picioarele lor, cu ajutorul unor frânghii.
Într-o situaţie similară se află şi copiii din satul indonezian Sanghiang Tanjung, care trebuie să traverseze un părăginit pod suspendat pentru a ajunge la şcoala situată pe celălalt mal.
În Filipine, mai mulţi elevi sunt nevoiţi să folosească anvelope de cauciuc pentru a traversa râul care-i desparte de şcoala generală aflată în sătucul Rizal, la est de capitala Manila.
Dar cel puţin copiii din Filipine au anvelope. Micuţii vietnamezi nici măcar de confortul ăsta nu dispun. Zeci de copii, din clasele 1-5, înoată zilnic de două ori pentru a ajunge la şcoala din sătucul Trong Hao. Hainele, cărţile, caietele şi restul obiectelor sunt puse în saci din plastic pentru a fi protejate de apă pe durata traversării.
Unii copii ajung la școală pe cabluri de oțel
Mai multe familii columbiene care trăiesc în pădurea tropicală îşi trimit copiii la şcoală cu ajutorul cablurilor din oţel. Unele dintre acestea au chiar şi 800 de metri lungime, iar micuţii sunt suspendaţi la aproximativ 400 de metri deasupra Rio Negro. În fotografia de mai jos apare o fetiţă care călătoreşte alături de fratele său mai mic, introdus într-un sac.
Cea mai riscantă situaţie se află tot în China, unde cei 80 de elevi interni de la şcoala din Pili, pentru a se întoarce acasă la sfârşitul şcolii, pornesc într-o călătorie de peste 200 de kilometri în care pericolele pândesc la tot pasul. Elevii sunt nevoiţi să traverseze numeroase poteci înguste, patru râuri cu ape reci ca gheaţa, dar și un lanţ de poduri suspendate la sute de metri deasupra unor prăpăstii fără fund. Călătoria durează uneori chiar mai mult de două zile.
Mai multe informaţii, dar şi alte poze, AICI