34% dintre români n-au deschis o carte în 2016 - Ana are carti!

34% dintre români n-au deschis o carte în 2016

Pentru majoritatea românilor “Traviata” şi “Rigoletto” sunt mâncăruri cu specific italian, după cum arată barometrul de consum cultural de anul acesta.

Studiul a descoperit pentru al 10-lea an la rând că pentru 80% dintre români sala de lectură este mai înspăimântătoare decât sala de aşteptare. Institutul pentru Cercetare în Cultură susţine însă că tinerii încep să prindă gustul pieselor de teatru şi al concertelor, conform Ştirilor PRO TV.

Pentru 65% dintre români, “Scaunele” sunt doar piese de mobilier”, spun cei de la Institutul de Cercetare în Cultură în clipul de prezentare a Barometrului de consum cultural. 34% dintre români nu au citit o carte în ultimul an.

“Sincer prefer să merg să văd un film … la teatru îmi place să merg cu familia, doar că merg puţin mai rar”, spune o tânără. Nu merg la teatru mai ales cei din oraşele mici, pentru că, spun ei, nu prea au unde.

Reprezentanţii Institutului care a realizat Barometrul culturii susţin că în multe cazuri managerii de muzee şi teatre sunt de vină.

Dumitru Bortun: “Francis Bacon la 1620 când a apărut ‘Noul Organon’ spunea aşa: “Ştiinţa e putere”. Au trecut 4 secole şi noi încă mai avem manageri care spun “ce am eu nevoie de barometru, ştiu eu ce am de facut”

Vintilă Mihăilescu: “Am vrut să văd câte muzee exact avem în Romania, nici asta nu am putut să ştiu exact, publicul era şi el inexact – or asta pe un manager îl încurcă, nu-l mai ajută”.

Ce consumă tinerii între 14 şi 30 de ani, când e vorba de cultură? Cei mai mulţi merg la cinematograf – peste 70%. Spectacolele şi concertele au prins locul doi în barometrul Culturii de anul acesta, iar teatrul are aproape 50% dintre repondenti, în săli. Muzeele sunt pe locul 3, iar biblioteca e frecventata de unul din 3 tineri. Filarmonica şi opereta stau cel mai prost la publicul tânar – poate şi pentru că astfel de instituţii sunt în doar 8 oraşe.

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Centrul de preferințe pentru confidențialitate


  • Warning: reset() expects parameter 1 to be array, string given in /home/anaarecarti/public_html/wp-content/plugins/gdpr/templates/privacy-preferences-modal.php on line 33

    Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/anaarecarti/public_html/wp-content/plugins/gdpr/templates/privacy-preferences-modal.php on line 95

    error: Continut protejat Anaarecarti.ro!