La “Transformers: Ascensiunea bestiilor” te duci fie dacă ești fanul seriei și știi fiecare autobot după nume și prenume, plus circuite, rotițe, senzori & stuff. Fie dacă ai chef de o joacă de film în care sunt amestecate de toate: sf, efecte speciale… cu totul speciale 🙂 , teorii apocaliptice, plus niște melodii vechi celebre, de pe vremuri, iar, din loc în loc, câteva glumițe “old style”.
Iar eu fac parte din a doua categorie. Prin urmare… nu am ratat niciunul dintre titlurile din seria Transformers (7, cred). Doar mă cunoști: joacă-joacă, dar eu una sunt tare serioasă când vine vorba de filme 🙂 !
După cum știu cei care au văzut peliculele anterioare, Transformers sunt niște roboți care au venit pe capul nostru din spațiu și care (din motive pe care nu mi le mai amintesc, dar nici nu mi se pare că nu pot trăi fără ele) au fantezia asta de a se deghiza în automobile dintre cele mai diverse. De unde și denumirea de AUTObot.
Când e loc de bătaie, revin la înfățișarea originară, că doar nu pot să-și distrugă dușmanii… claxonând. Desigur, atunci când nu sperie omenirea sau nu se împrietenesc cu unii dintre reprezentații acesteia, autoboții visează la momentul în care vor reuși să se întoarcă la ei acasă, suspect de dornici să părăsească Pământul. Sincer, dacă nici măcar unor bucăți de fier planeta noastră nu li se pare cine știe ce șmecherie, nu știu ce să mai zic!
Apare o nouă specie de Transformers: Maximals
În ultimul film din serie, “Ascensiunea bestiilor”, Pământul devine și mai aglomerat pentru că autoboților li alătură alți Transformers, numiți Maximals. Aceștia sunt o combinație de animal & robot, de am crezut când am văzut afișul filmului că (după moda ghivecelor hollywoodiene pe care nu o suport deloc) cineva a avut ideea de a amesteca Transformers cu Planeta Maimuțelor. Sau cu King Kong. (Bine, prea mult nu m-am înșelat, pentru că liderul Maximals este Optimus Primal, o gorilă robot.)
Autoboții și Maximals își unesc … hmmm… metalele, să zicem, pentru a salva Pământul de la anihilarea totală, planuită de Decepticoni, eternii dușmani ai autoboților. Lor li se alătură și doi reprezentanți ai umanității, probabil pentru că am fi fost totuși cam penibili să-i lăsăm doar pe extratereștrii să ne apere planeta: Noah Diaz (Anthony Ramos), fost soldat și specialist în electronică, și Elena (Dominique Fishback), stagiară la un muzeu, expertă în artefacte.
Transformers: Ascensiunea bestiilor… și declinul oamenilor
Din pacate, din tot ce puteam noi, oamenii, să furnizam la nivel de combat/mușchi/ creier/look în confruntarea asta chiar intergalactică dacă stăm bine să ne gândim, nu am fost capabili să trimitem decât doi amețiți cu carisma unui ciob de sticlă, care-și turuie replicile ca niște papagali doar-doar s-or achita mai repede de sarcină, de zici că au fost aduși cu forța pe platourile de filmare.
Pentru ca filmul sa fie politically correct, cei doi rătăciți sunt el-hispanic, ea-de culoare, ceea ce pe mine nu m-ar fi deranjat niciun pic dacă nu m-ar fi plictisit scenele cu ei atat de tare. Efectiv, când apăreau pe ecran Anthony Ramos (care arată a orice, dar în niciun caz ca un fost soldat, ce să mai spun de specialist în electronică!) și/sau Dominique Fishback (măcar ea de bine, de rău, moșmondește acolo niște coduri antice ca să… ceva), îmi venea să casc! Eu nu știu cum au reușit cei doi actori non-perfomanța de a transmite mai puțină emoție decât drăguțul de Bumblebee, să zicem. Care Bumblebee… pffff, atât îți spun: dacă și tu l-ai îndrăgit ca mine pe robotul gălbenel, trage aer in piept și… șervetele mai aproape!
Revenind.
În timp ce-i urmăream plictisită pe cei doi insipizi, m-am surprins gândindu-mă cu nostalgie la Mark Wahlberg și la Shia LaBeouf, din filmele anterioare, care, departe de a se număra printre actorii mei preferați, s-au dovedit partenerii perfecți pentru autoboți. Cum de ne-am ales acum cu glumele astea de actori, cum?!
Autoboții au salvat filmul
Desigur, n-o să mă apuc să-ți spun dacă autoboții au salvat până la urma planeta – pentru asta te duci tu frumos la cinema! -, în schimb sigur au salvat filmul. Au farmec, au replici amuzante, au un trecut și deja proiectezi un viitor pentru ei, au povești, te fac să zâmbești, ba chiar te și întristezi pentru soarta lor în anumite momente (cheie!) ale filmului și cumva reușesc să fie mai expresivi decât bolovanii de actori din rolurile principale.
După cum era de așteptat, efectele speciale sunt senzaționale, iar bătăile în care sunt implicate toate neamurile de roboți pomenite mai sus – de-a dreptul epice!
Finalul este deschis, prin urmare cred că vom mai avea ocazia să ne întâlnim cu alianța formată din Autoboți și Maximali. În schimb, sper sincer ca în următorul film să nu ne mai întâlnim cu cei doi actori umani. Nici măcar nu e nevoie ca scenariștii să se streseze să le ofere o ieșire mai acătării din scenă sau să ne explice în vreun fel dispariția lor. Doar să-i schimbe! Multumesc foarte mult!
Și nu uita: #NuSuntIrinaMargaretaNistor