Tăiței sau tăieței? Care e forma corectă conform DOOM 3?
Taitei sau taietei

Tăiței sau tăieței? Care e forma corectă? + 3 rețete de la Sanda Marin, Radu Anton Roman și Adi Hădean

Atunci când încerci să vorbești cât mai corect limba română, conform normelor și uzanțelor decise și indicate de Academia Română, marele risc este ca lumea să creadă că… vorbești greșit 🙂 .

De obicei, aceste situații pe mine mă amuză, atunci când nu mă lasă indiferentă.

Desigur, nici eu nu sunt de acord cu unele hotărâri ale domnilor care întocmesc dicționarele (explicativ, ortografic, ortoepic, morfologic etc etc). Desigur, și pe mine mă nedumeresc desele lor răzgândiri (există cuvinte care cunosc trei forme diferite în cele 3 DOOM-uri publicate până acum).

Dar… într-o lume în care se scrie și se vorbește cu picioarele, plus alte câteva părți componente ale corpului uman care nu au fost destinate niciodată acestor funcții, într-o lume în care efectul de turmă funcționează perfect și mulți nu se mai sinchisesc de reguli (pentru că “nici alții nu le respectă”), prefer ca eu să mă înscriu în tabăra puriștilor. Măcar ca să încerc să echilibrez cât de cât balanța.

Tăiței sau tăieței? Ce spune DOOM 3

Această introducere lungă fiind scrisă, să trecem la subiectul articolului de față: tăiței sau tăieței?

Deși bucătăria reprezintă pentru mine un loc necunoscut și periculos de care fac tot posibilul să mă țin departe, iar termenii de gătit alcătuiesc o limbă străină și secretă, care mie îmi este interzisă, nu știu cum se face că de câteva luni încoace mă tot lovesc de… tăiței. Sau tăieței?

Conform DOOM3, unica forma corectă este “tăieței”. Și subliniez “unica”, deoarece dicționarele anterioare acceptau și varianta tăiței, chiar dacă nu o recomandau.

Acum.

Pe lângă faptul că “tăieței” sună absolut îngrozitor, nimeni nu folosește acest cuvânt. NIMENI! Cei din jurul meu se uită ciudat la mine când îl pronunț. Zilele trecute a trebuit să-l corectez într-un text scris de o colegă, care m-a privit absolut siderată. Una dintre prietenele mele a răscolit toată cămara, trimițându-mi pozele cu pungi pe care scrie, invariabil, TĂIȚEI! După cum se poate vedea mai jos:

taitei sau taietei

Deși mă voi ține în continuare de regula oficială, nu pot să nu înțeleg surpriza oamenilor. De ce realizatorii DOOM au ales să impună varianta pe care nimeni nu o știe, nu o folosește și care mai și sună ca… alte alea? Va rămâne un mister.

Rețete cu tăieței

Ca să ne mai treacă oful, îți propun trei rețete cu tăieței, care aparțin unor nume atât de cunoscute încât până și eu am auzit de ele 🙂 .

Cataif cu frișcă și tăieței – reţeta Sandei Marin

Pentru aluatul de tăieței: 300 g făină, 2 ouă, 2 linguri apă, sare.

Se cerne făina pe masa de aluat. Se face loc la mijloc, se sparg ouăle şi se pune un vârf de linguriță de sare. Se amestecă întâi ouăle cu o linguriță, până cuprind puțină făină, se lucrează apoi cu mâna şi se frământă bine aluatul, până devine destul de îndesat, mai adăugând făină dacă se cere. Se împarte aluatul în două: jumătate se lasă la o parte acoperit cu o cratiță, ca să nu se usuce, iar din cealaltă jumătate se întinde cu vergeaua o foaie cât se poate de subțire.

Se aşază pe un şervet şi se lasă să se zbicească. În acest timp se întinde a doua foaie. Când sunt potrivit de uscate, se face din fiecare foaie un sul, care se taie cât se poate de subțire. Se împrăştie tăiețeii pe masa de aluat sau pe un şervet întins şi se lasă până se usucă bine. Tăiețeii bine uscați se pot păstra mai mult timp într-un sac de pânză, la loc uscat. 

Ce ne trebuie pentru cataif

2 linguri unt topit. Siropul: 1 1/2 pahar cu apă, 150 g zahăr, vanilie, frişcă bătută.

Se recomandă ca tăiețeii să fie pregătiți cu o zi mai înainte, ca să aibă timp să se usuce. Se pot cumpăra gata de la plăcintării. Se pune o lingură plină de unt într-o tigaie mare cu coadă. Când untul este fierbinte, se pun tăiețeii să se rumenească, întorcându-i uşor cu furculița, ca să nu se sfărâme. Dacă nu încap toți odată, se rumenesc pe rând. Se pun apoi toți într-o tavă dreptunghiulară şi se aşază cu furculița, astfel încât să formeze un strat egal.

Se toarnă deasupra un sirop clocotit, nu prea legat, făcut din apă, zahăr şi vanilie. Se dau la cuptor şi se țin până ce tot siropul a fost absorbit, iar cataiful este bine prins. După ce s-a răcit, se taie în pătrate de 5 — 6 cm, se scot cu grijă cu un cuțit lat, ca să nu se sfărâme. Se opresc bucățile frumoase pentru pus deasupra. Celelalte se aşază unele lângă altele pe o farfurie dreptunghiulară, se întinde frişca, bătută cu zahăr şi bine scursă de zer, într-un strat gros, peste care se pun bucățile oprite, îndreptând frişca pe margini cu cuțitul.

Tăieţei cu varză – reţeta lui Radu Anton Roman

Ingrediente:

500 g varză dulce (sau murată)
300 g tăieței
2 linguri de untură
1 ceapă mare
1 linguriță rasă de paprica, piper destul, sare
1 linguriță de chimen pisat

Mod de preparare:

Ceapa se toacă, varza se taie fideluță.

Se încinge untura, se călește ceapa.

Se adaugă varză, chimen, boia, piper mult, sare puțină, se lasă sa se călească, acoperit.

Se pun tăiețeii la fiert, 10 minute, se scurg.

După ce varza s-a muiat, se adaugă tăiețeii și se amestecă ușor.

Tăieței la wok – rețeta lui Adi Hădean

“Tăiețeii la wok i-am făcut cu carne de vițel, tăiată-n fâșii. Și legumele tot în fășii/benzi/lamele au fost tăiate.”, povestește Adi Hădean.

“Pentru aromă și consistență am folosit un amestec din două linguri de sos hoi sin și una de sos de stridii. Am pus foarte puțin ulei de porumb în wokul încins apoi am pus carnea la fript. Când și-a schimbat carnea culoarea, am adăugat ardeiul, morcovul și ciupercile (vegetalele, dară). Și ceapa (puțină). După două minute am pus tăiețeii înmuiați în apă rece și amestecul de sosuri. Am mai stropit cu puțin sos de soia și am amestecat bine. Am prăfuit cu un amestec Asiatic de cinci arome.  Am presărat peste mâncarea din farfuria mea niște fulgi de ardei iute.”




Facebook Comments

Comentarii

  1. Foarte faine retele

Lasă un răspuns

Centrul de preferințe pentru confidențialitate


  • Warning: reset() expects parameter 1 to be array, string given in /home/anaarecarti/public_html/wp-content/plugins/gdpr/templates/privacy-preferences-modal.php on line 33

    Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/anaarecarti/public_html/wp-content/plugins/gdpr/templates/privacy-preferences-modal.php on line 95

    error: Continut protejat Anaarecarti.ro!