JFK de Stephen King, o superba poveste de dragoste

JFK – 11.22.63 – Poate fi Stephen King autorul uneia din cele mai frumoase poveşti de dragoste pe care le-am citit vreodată? CATEGORIC, DA!

Eu nu ştiu, zău!, cum ne-am nimerit toţi în echipa anaarecarti.ro: unul mai puţin romantic ca altul! Iar dacă până acum acest lucru nu m-a deranjat deloc, ba dimpotrivă!, în această săptămână plină de inimioare, fundiţe, cântecele şi iubire simt că le dezamăgim pe cititoarele mai visătoare. Dar chiar nu suntem în stare să-ţi recomandăm şi noi un roman de dragoste de cinci stele?! Hai, pe pagina noastră de facebook ne mai salvăm onoarea ba cu o poză, ba cu un citat tematic, dar aici, pe blog?!!!

Eu de câteva zile încoace îmi tot storc creierii – nimic, nici o idee salvatoare. Prietena mea, altă “romantică”, îşi bate şi ea capul – încingem telefoanele bombardându-ne reciproc cu titluri. Degeaba, nimic nu se leagă! Ba sunt atât de… “clasice” că ar deveni un truism să le recomandăm în această perioadă, ba sunt atât de vehiculate pe toate listele de profil de pe toate site-urile că ne-ar fi şi jenă să ne prezentăm aşa în faţa ta – că doar te-am obişnuit cu un standard de originalitate, ba… nouă nu ne-au plăcut deloc!

De la fratele meu n-am nici o speranţă. A demolat “Cioburi de onoare” – că e o telenovelă, că e un sirop SF (poţi citi recenzia AICI), urcându-şi în cap toţi fanii cărţii. Cumnata mea are nişte zile atât de complicate la serviciu că nici nu mă gândesc s-o sun s-o întreb de vreun roman de dragoste. Iar prietenul meu nu e în ţară – ceea ce cred că e o pedeapsă de la zeiţa Afrodita, să fiu singură în această perioadă, dacă tot susţin sus şi tare că nu mă dau în vânt după romantisme.

Dar exact când eram gata să depun armele şi să scriu un text în care să recunosc deplina noastră neputinţă, mi-a venit ideea! Suntem salvaţi!

“JFK – 11.22.63” de Stephen King

“Poftim?!!!!” Sunt conştientă de stupoarea cu care vei primi această recomandare! Poate fi Stephen King autorul uneia din cele mai frumoase poveşti de dragoste pe care le-am citit vreodată? CATEGORIC, DA!

În calitate de… “soră a unui superfan Stephen King” 🙂 , sunt destul de familiarizată cu romanele scriitorului, iar titulatura de “maestrul genului horror” nu mi se pare deloc exagerată în ceea ce-l priveşte.

Însă…

Într-o zi, fratele meu mi-a împrumutat “JFK – 11.22.63”. Când am terminat-o de citit, am luat-o de la capăt. Peste puţin timp i-am cerut-o iar fratelui meu. Scena s-a repetat peste câteva luni. Până la urmă, mi-a dăruit-o mie, exasperat de pasiunea pe care o făcusem pentru ea.

Cartea e cu totul neobişnuită pentru Stephen King, iar fanii lui cei mai înfocaţi cred că au avut un adevărat şoc atunci când au ţinut-o în mâini.

Romanul poate fi citit în chei extrem de diferite. Este un “what if” perfect: ce s-ar întâmpla dacă asasinarea lui Kennedy nu ar mai avea loc, cum ar decurge istoria din acel punct? Este un SF perfect în care Stephen King manevrează cu o fineţe extraordinară conceptul de călătorie în timp. Este cadoul perfect pentru adevăraţii lui fani, pentru că doar ei pot recunoaşte şi înţelege referinţele literare mai mult sau mai puţin subtile la operele anterioare ale “maestrului”.

Dar pentru mine “JFK – 11.22.63” este, în primul rând, o poveste de dragoste absolut superbă. De ce s-a ferit atâta vreme King să scrie despre iubire nu ştiu! Pentru că o face atât de sincer şi de firesc, încât, dupa părerea mea, mulţi din autorii romanelor de dragoste la modă ar trebui să ia notiţe.

Jake se întoarce în trecut ca să împiedice asasinarea lui JFK

Profesorul de engleză Jake Epping se întoarce în trecut cu scopul de a împiedica asasinarea lui J.F. Kennedy. Forţat de împrejurări să trăiască mai mult timp în America anilor ’50-’60, Jake se va îndrăgosti, iar relaţia lui cu Sadie care nu-i ştie secretul demonstrează clar că Stephen King e capabil şi de duioşie, şi de tandreţe, nu doar de clovni mâncători de oameni, ca să dau doar un exemplu… horror. E atâta normalitate în neobişnuita poveste de dragoste a lui Jake & Sadie încât îţi recunoşti gesturi, reacţii, expresii de parcă ţi s-ar putea întâmpla şi ţie oricând.

Iar finalul cărţii, când Jake trebuie să se întoarcă în prezent, dă cu adevărat măsura geniului lui Stephen King. Cel care de obicei mă face să-mi pun pătura în cap de frică (la propriu!) construieşte în ultimele pagini ale lui JFK o scenă de o frumuseţe sfâşietoare care mi-a adus, de fiecare dată când am citit-o, lacrimi în ochi. Pentru că pe tot parcursul cărţii mi-am dorit ca, în ciuda evidenţei, Jake şi Sadie să găsească o cale pentru a rămâne împreună. Nu vor rămâne… şi totuşi vor primi o a doua şansă! Stephen King, pur şi simplu!

 

Facebook Comments

Comentarii

  1. Cred că fanii lui Stephen King n-au avut niciun ”şoc atunci când au ţinut carte în mâini” – pentru că nu e deloc ”neobişnuită”. Am citit cu toţii „Rita Hayworth şi Închisoarea Îngerilor” ( sau am văzut filmul ) , am citit „The Body” ( filmul „Step by Step” a rulat la noi cu titlul ” Prietenie” ) , apoi „The Green Mile” … Ce te mai poate surprinde după astea? Omul ştie să scrie. 🙂
    Cât despre „J.F.K.” – cred că e una dintre cele mai bune cărţi ale lui King. Undeva, între primele cinci, oricum. Şi, da, şi mie mi s-a părut în primul rând un roman de dragoste. Povestea dintre Jack/George şi Sadie pune în umbră adevărata temă a romanului, care probabil s-a vrut a fi călătoria în timp… Dar eu cred că ăsta e doar un pretext…pentru a ajunge la întâlnirea celor doi. Iar finalul, într-adevăr, este exact cum descria amurgurile verilor din Jodie: dulce, blând şi sfâşietor de frumos.
    Mă bucur că nu sunt singurul care am citit romanul în această cheie. 🙂
    P.S. Serialul făcut după carte nu merită urmărit. După „Under the Dom” credeam că nu se poate face ceva mai prost. Se poate.

    1. Dan, iti multumesc pentru comentariu! Cred ca e unul dintre cele mai frumoase de pe blog… dar nici ca ma asteptam la altceva de la un fan Stephen King, asa cum imi este clar ca esti. Vei mai gasi pe blogul nostru si alte carti de SK „recenzate”, e drept, nu de mine, ci de Oliver. Eu doar mi-am permis un moment de… „rebeliune”. Astept comentariile tale in continuare.

Lasă un răspuns

Centrul de preferințe pentru confidențialitate


  • Warning: reset() expects parameter 1 to be array, string given in /home/anaarecarti/public_html/wp-content/plugins/gdpr/templates/privacy-preferences-modal.php on line 33

    Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/anaarecarti/public_html/wp-content/plugins/gdpr/templates/privacy-preferences-modal.php on line 95

    error: Continut protejat Anaarecarti.ro!