Alice Hoffman. Cum a ajuns printre scriitoarele mele preferate fără să-i fi citit o carte

Din vrăjile lui Alice Hoffman. Cum a ajuns printre scriitoarele mele preferate fără să-i fi citit o carte 😅

Știu că-ți sună a vrajă sau a descântec, dar eu pe Alice Hoffman o iubesc dinainte să-i fi citit vreo carte. “De vină” a fost un film: “Practical Magic“ (tradus la noi prin “Ce vrăji mai fac fetele”) din 1995, cu Sandra Bullock și Nicole Kidman în rolurile principale.

Acum nu că mi-a plăcut filmul… nu, nu… disperată am fost după el! L-am văzut de atâtea de ori că ajunsesem să-l visez! Știam replicile pe dinafară, iar la a ‘enshpea vizionare eu făceam analiză pe detalii de genul “ce fel de ciorapi poartă vrajitoarele când zboară pe acoperiș?”.

Ce vrăji mai fac fetele - film

Normal, în capul meu lansasem deja zeci de continuări, dacă Hollywoodul era prea ocupat cu toate prostiile în loc să realizeze partea a doua a filmului care devenise pasiunea mea. Sau acolo, un serial, poftim! Cu 2786890 de sezoane, 5749302487676943 de episoade și… fix aceleași actrițe. Și în rolurile principale, și în cele secundare.

Iar când am aflat că filmul este, de fapt, ecranizarea cărții cu același titlu, Practical Magic, a complet necunoscutei pentru mine pe atunci Alice Hoffman, i-am declarat autoarei prietenia mea pe viață. Pe principiul: “Dacă filmul este atââââât de bun, îți dai seama cum e cartea?!!!!!”

Care carte însă, spre marea mea tristețe, nu a fost niciodată tradusă la noi, ufff! Niciodată!

Regina de gheata

Din disperare, mi-am luat “Regina de gheață” de Alice Hoffman

Disperată să citesc ceva din Alice Hoffman, orice, chiar și o listă de cumpărături la o adică (că sigur era plină de ingredientele vreunei poțiuni magice – n-avea cum altfel!), mi-am cumpărat în 2007 “Regina de gheață”, apărută în colecția Cotidianul, pe care ți-am spus AICI că fac tot posibilul s-o evit având în vedere traducerile dezastruoase care i-au transformat renumele într-o sperietoare de care fug mulți iubitori de cărți.

Dar ce mai conta?! Avea pe copertă numele lui Alice Hoffman? Avea!

Dar vrăjitoarea aceasta de autoare își începe “Regina de gheață” cu un avertisment de care, dacă aș fi fost mai înțeleaptă, ar fi trebuit să țin cont și să închid cartea în nanosecunda a doua după ce l-am citit:

Ai grijă ce îţi doreşti. Dorinţele sunt brutale şi neiertătoare. Îţi ard limba de îndată ce le-ai rostit şi nu mai poţi să le retragi.

Alice Hoffman, “Regina de gheață”

Pentru că, din păcate, pe cât de mult mi-am dorit s-o citesc, pe atât de dezamăgită am fost de Regina de gheață. Și nu neapărat pentru că e vreo carte catastrofală. Dar scriitura mi s-a părut atat de ternă, atât de… cenușie încât m-am îngrozit. Aceasta este magica mea Alice Hoffman?!! Să mă fi înșelat atât de tare în privința ei?!

Un citat care mi-a plăcut enorm

Sincer, la atâția ani distanță de când am citit-o, păstrez amintirea unei povești dubioase și neclare, în care personajul principal e o tânără lovită de fulger, așa că nu mai distinge culoarea roșie (?), și un citat care mi-a plăcut enorm:

În teoria haosului, oare contează culoarea fluturelui?

Alice Hoffman, “Regina de gheață”

Ceea ce uneori nu e puțin, recunosc, dar de data aceasta clar nu a fost suficient. Pur și simplu, Reginei de gheață i-a lipsit fix magia pe care mi-am imaginat-o eu învăluind toate cărțile lui Alice Hoffman.

Regina de gheata

Dar oare chiar era vina scriitoarei?

“Desperate times call for desperate measures”, prin urmare, deși sunt 100% dedicată susținerii editurilor autohtone, mi-am comandat Practical Magic în limba engleză. Iar când am deschis-o, am răsuflat ușurată. Pentru că prima frază sună așa:

For more than two hundred years, the Owens women have been blamed for everything that has gone wrong in town.

Alice Hoffman, “Practical Magic”

Da, da, AȘA mă aștept eu să-și înceapă cărțile vrăjitoarea de Alice Hoffman.

Practical magic

De atunci, Practical Magic a ocupat un loc pe noptiera mea. Citesc din ea efectiv cu țârâita pentru că nu vreau să se termine NICIODATĂ! Și știi ceva? Să mă ierți, dar atât de mult îmi place încât aș vrea să n-o mai citească nimeni altcineva! Să fie scrisă doar pentru mine!

Și când te gândești că eu începusem să scriu acest text pentru rubrica noastră, Ce citim acum, ca să te informez că tocmai am scos din raft un alt roman al lui Alice Hoffman, “Ora nevăzută”. Și că fac incantații prin bibliotecă în speranța ca, de data aceasta, să nu mai am parte de surprize neplăcute!

Dar Alice Hoffman a avut alte planuri cu textul meu…

Revin cu recenzia.

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Centrul de preferințe pentru confidențialitate


  • Warning: reset() expects parameter 1 to be array, string given in /home/anaarecarti/public_html/wp-content/plugins/gdpr/templates/privacy-preferences-modal.php on line 33

    Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/anaarecarti/public_html/wp-content/plugins/gdpr/templates/privacy-preferences-modal.php on line 95

    error: Continut protejat Anaarecarti.ro!