Tabloul lui Degas nu se mai numeşte „Russian Dancers”, ci „Ukrainian Dancers”

Tabloul lui Degas nu se mai numeşte „Dansatori ruşi”, ci „Dansatori ucraineni”

National Gallery a modificat numele tabloului lui Edgar Degas „Russian Dancers” („Dansatori ruşi”) în „Ukrainian Dancers” („Dansatori ucraineni”).

În urma apelurilor de la ucraineni pe reţelele de socializare, galeria a spus că a schimbat titlul operei impresionistului francez de la începutul secolului al XX-lea. Tabloul nu este expus în prezent.

tabloul lui Degas
Tabloul lui Edgar Degas care şi-a schimbat denumirea

Este un pastel care înfăţişează grupuri de dansatoare, pe care artistul a fost fascinat să le vadă în reprezentanţii la Paris, la sfârşitul vieţii sale. Culorile naţionale ucrainene galben şi albastru sunt observate în ceea ce pare a fi o panglică purtată de dansatoare şi în ghirlandele lor.

Tabloul lui Degas pare să fie doar începutul

Decizia National Gallery a determinat apeluri către alte instituţii culturale de a regândi interpretările „leneşe” sau greşite ale artei şi patrimoniului ucrainean, scrie The Guardian, citat de Adevărul.

Titlul acestei picturi a fost o temă de discuţie mulţi ani şi este acoperit în literatura de specialitate. Cu toate acestea, în ultima lună interesul asupra ei s-a concentrat mai mult din cauza situaţiei actuale. Aşa că am considerat că este un moment potrivit pentru a actualiza titlul picturii pentru a reflecta mai bine subiectul picturii.

Purtător de cuvânt National Gallery

Printre cei care au salutat acţiunea National Gallery s-a numărat şi Mariia Kashchenko. Fondatoarea şi directoarea Art Unit, născută în Ucraina, prezintă artişti emergenţi, inclusiv 21 de artişti ucraineni în acest moment.

Înţeleg că termenul de artă rusă a devenit uşor un termen umbrelă, care a fost util. Dar acum este foarte important să îndreptăm lucrurile. Ca ucraineană, în trecut am întâlnit situaţii în care eram numită rusoaică, sau în care moştenirea ucraineană era descrisă drept rusă.

Mariia Kashchenko

Luna trecută, Olesya Khromeychuk, directoarea Institutului Ucrainean din Londra, a scris în revista germană Der Spiegel: „Fiecare excursie la o galerie sau un muzeu din Londra cu expoziţii de artă sau cinema din URSS dezvăluie interpretarea greşită în mod deliberat sau pur şi simplu leneşă a regiunii ca Rusia nesfârşită. La fel cum ar dori să vadă actualul preşedinte al Federaţiei Ruse”.

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Centrul de preferințe pentru confidențialitate


  • Warning: reset() expects parameter 1 to be array, string given in /home/anaarecarti/public_html/wp-content/plugins/gdpr/templates/privacy-preferences-modal.php on line 33

    Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/anaarecarti/public_html/wp-content/plugins/gdpr/templates/privacy-preferences-modal.php on line 95

    error: Continut protejat Anaarecarti.ro!