Sam Shephard, ultima carte. A terminat-o chiar înainte să moară

Sam Shephard, ultima carte. A terminat-o chiar înainte de moartea sa

Ultima carte a lui Sam Shepard a fost încheiată cu ajutorul apropiaţilor săi chiar înainte de moartea sa, la 27 iulie 2017.

Sam Shephard carte
Sam Shephard, ultima carte

Intitulată “Spy of the First Person”, cartea  relatează viaţa unui narator anonim devenit în întregime dependent de anturajul său în urma unei boli.

Actorul din filmul “The Right Stuff” a început să scrie de mână cartea în 2016, conform stiripesurse.ro.

Sam Shepard este autor a peste 55 de piese de teatru şi laureat al premiului Pulitzer în 1979, pentru piesa “Buried Child”. A pornit din Kentucky şi a ajuns un dramaturg remarcabil la New York. Asta, după ce a fost chelner, a jucat în filme, a străbătut America în lung şi-n lat cu Bob Dylan și a cântat într-o trupă de rock’n’roll ca percuţionist.

A regizat filme, a scris scenarii şi  în jur de 50 de piese de teatru. Ultimele i-au asigurat titlu, susțin specialiştii, de “cel mai important dramaturg american în viaţă”. A luat un premiu Pulitzer şi un Oscar și s-a luptat neîncetat cu alcoolul.

A murit la 73 de ani de scleroză laterală amiotrofică, boală neurodegenerativă numită şi boala Charcot. Când a început redactarea acestui manuscris, deja nu mai era în stare să utilizeze maşina de scris.

Sam Shephard, ultima carte dictata pe un dictafon

El nu şi-a mai putut folosi apoi nici mâinile, dar şi-a continuat munca dictând pasaje pe un dictafon.

Înregistrările au fost transcrise de surorile sale care apoi i-au citit textul, a explicat editura Knopf într-un comunicat.

Patti Smith, care i-a fost amantă şi apoi prietenă şi împreună cu care a scris deja “Cowboy Mouth”, l-a ajutat apoi să termine cartea. Shepard a recitit apoi totul împreună cu fiica sa la 20 iulie. În luna de după moartea sa, copiii lui au adus manuscrisul la editură

Rezultatul este “o proză magnifică”, “vie, obsedantă, profund emoţionantă, expresia intransigentă a vulnerabilităţilor care fac din noi oameni şi o celebrare a familiei şi a vieţii”, potrivit editoarei autorului, LuAnn Walther.

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Centrul de preferințe pentru confidențialitate


  • Warning: reset() expects parameter 1 to be array, string given in /home/anaarecarti/public_html/wp-content/plugins/gdpr/templates/privacy-preferences-modal.php on line 33

    Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/anaarecarti/public_html/wp-content/plugins/gdpr/templates/privacy-preferences-modal.php on line 95

    error: Continut protejat Anaarecarti.ro!