Romanciera nord-irlandeză Anna Burns îşi va plăti datoriile cu cecul primit de la Man Booker Prize de 50.000 de lire - Ana are carti!

Romanciera nord-irlandeză Anna Burns îşi va plăti datoriile cu cecul primit de la Man Booker Prize de 50.000 de lire

Câştigătoarea Man Booker Prize din acest an, romanciera nord-irlandeză Anna Burns, îşi va plăti datoriile cu cecul de 50.000 de lire sterline primit în urma acordării acestei distincţii literare, după ce s-a confruntat cu dificultăţi financiare pe parcursul carierei sale de scriitoare.

Anna Burns, în vârstă de 56 de ani, a fost recompensată cu Man Booker Prize, un prestigios premiu literar decernat celei mai bune opere de ficţiune în limba engleză, pentru „Milkman”, un roman experimental, al treilea scris de autoare, care evită numele personajelor şi are puţine paragrafe, scrie stiripesurse.ro.

Autoarea, prima nord-irlandeză care câştigă Man Booker Prize, recunoaşte că, în ceea ce o priveşte, scrisul nu a constituit o carieră profitabilă.

Anna Burns a dezvăluit că de-a lungul carierei sale a fost nevoită să se mute de mai multe ori din locuinţele în care a locuit, deoarece nu îşi putea plăti facturile. Acum, scriitoarea nord-irlandeză spune că premiul Man Booker îi va permite să devină „solventă”.

„M-am luptat foarte mult din punct de vedere financiar. Este parţial legat de cum scriu. Este multă aşteptare”, a mărturisit ea.

„A trebuit să mă mut de foarte multe ori, pentru că nu mi-am putut permite acele locuinţe”, a precizat scriitoarea, adăugând ca prioritatea sa va fi aceea de a-şi achita datoriile şi, apoi, va încerca să trăiască din suma care îi va rămâne.

Scriitoarea, , a primit premiul Man Booker în cadrul unei ceremonii ce a avut loc la centrul administrativ Guildhall din Londra.

Romanul „Milkman”, votat în unanimitate

După ce a câştigat Man Booker Prize 2018, Anna Burns a dezvăluit în emisiunea „Today” a postului BBC Radio 4 că obişnuieşte să scrie mai întâi sfârşiturile de frază şi abia apoi începuturile acestora.

Scris la persoana I, cursiv şi aproape fără paragrafe, „Milkman” se inspiră din experienţa de viaţă a Annei Burns, care s-a născut la Belfast şi a crescut în perioada Tulburărilor (conflictul din Irlanda de Nord), şi evocă violenţa militară şi socială prin intermediul trăirilor unei tinere de 18 ani.

Tânăra fără nume, descrisă doar cu apelativul „sora cea mică”, adoră să citească şi se scufundă în universul cărţilor, citind inclusiv pe stradă, izolându-se astfel de violenţa ambiantă, până în ziua în care un bărbat mai în vârstă decât ea şi căsătorit începe să o urmărească cu asiduitate şi să îi facă avansuri.

Chiar dacă romanul „Milkman” prezintă aspecte legate de gen şi de constrângerea sexuală, confruntările tinerei de 18 ani din roman cu avansurile bărbaţilor şi cu presiunile publice asupra vieţii private nu sunt legate de mişcarea #MeToo, a declarat autoarea, „fericită totuşi ca romanul să fie citit din această perspectivă”.

Este „incredibil de original”, potrivit preşedintelui juriului care acordă Man Booker Prize, filosoful Kwame Anthony Appiah, citat de The Guardian. „Niciunul dintre noi nu a citit vreodată ceva asemănător. Vocea caracteristică a Annei Burns provoacă gândirea convenţională şi ia forma unei proze suprinzătoare. Este povestea unui abuz sexual brutal şi a unei rezistenţe ţesute cu umor caustic”, a mai spus Appiah.

„Milkman” poate fi „solicitant, dar în sensul în care este o plimbare pe Snowdon”, a admis Appiah. „Merită cu siguranţă, pentru că priveliştea este minunată odată ce ajunge în vârf”. El a menţionat că juriul a votat romanul în unanimitate.

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Centrul de preferințe pentru confidențialitate


  • Warning: reset() expects parameter 1 to be array, string given in /home/anaarecarti/public_html/wp-content/plugins/gdpr/templates/privacy-preferences-modal.php on line 33

    Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/anaarecarti/public_html/wp-content/plugins/gdpr/templates/privacy-preferences-modal.php on line 95

    error: Continut protejat Anaarecarti.ro!