În 1970, scriitorul japonez Yukio Mishima s-a sinucis prin seppuku (ritual practicat de samurai ce presupune spintecarea stomacului). Se întâmpla în Tokyo, imediat după eșuarea loviturii de stat prin care el şi câţiva prieteni îşi propuseseră să reinstaureze împăratul în fruntea statului.
Pe data de 25 noiembrie 1970, Mishima împreună cu alți 4 membri ai Tatenokai (Societatea Scutului, înfiinţată chiar de scriitor în interiorul căreia a pregătit câţiva studenţi prin arte marţiale şi disciplină de fier pentru lovitura de stat pe care o plănuia) au vizitat, sub un pretext fals, comandamentul din tabăra Ichigaya, secția din Tokio a Comandamentului Estic al Forțelor de apărare japoneze. Ajunși în interior s-au baricadat în birou și l-au legat pe comandat de scaun. Cu un manifest deja pregătit și un afiș pe care erau inscripționate cererile lor, Mishima a ieșit pe balcon și a ținut un discurs în fața celor 2.000 de soldați care înconjuraseră clădirea, cerând organizarea unei lovituri de stat, care să restituie Împăratului puterea sa inițială. „Clasa politică japoneză geme de corupție”, a afirmat el, apoi și-a încheiat discursul cu formula „Tenno Banzai!” – Trăiască Împăratul!
Nu a reușit decât să fie ironizat și fluierat și atunci cand și-a încheiat discursul s-a întors în biroul comandantului unde a comis seppuku, iar actul a fost urmat de decapitarea rituală executată de un alt membru al Tatenokai. După decapitare, capul lui Mishima a fost așezat pe o foaie de ziar. Imaginea este considerată de japonezi una dintre cele mai tragice in istoria contemporana, alături de ciuperca atomică de la Hiroshima.

Mishima și-a pregătit în detaliu și îndelung sinuciderea, dar nimeni altcineva, cu excepția unui grup restrâns de membri Tatenokai, nu-i cunoștea planurile. Se pare că scriitorul ar fi știut de la bun început că puciul său nu avea șanse de reușită, iar traducătorul, biograful și prietenul său John Nathan sugerează că scenariul era un simplu pretext pentru sinuciderea rituală, pe care Mishima și-o dorise din totdeauna. Mishima se întâlnise cu avocatul său, pentru a întocmi un testament clar, prin care le-a lăsat bani celor trei supraviețuitori din grupul membrilor Tatenokai pentru a-și angaja un avocat. În ajunul sinuciderii, Mishima și-a luat rămas-bun de la părinți.