Povestea statuilor care citesc! Da, sunt în Bucureşti! – Ana are carti!

Povestea statuilor care citesc! Da, sunt în Bucureşti!

Mor dupa statuile care stau pe bănci! Le-aţi întâlnit vreodată? Sunt cele mai prietenoase statui! Nu te pun la respect precum cele de pe soclu şi nici nu te îndeamnă la contemplare cu ochii in soare. Nu! Statuile de pe bănci spun mereu poveşti din care vrei să faci parte! Fără exceptie, daca îţi plac, te aşezi lângă bronzul rece, îl îmbrăţişezi sau nu şi iei chip de selfie!

Nu-i capitală europeană să nu aibă bănci cu statui pe ele. Iar preferata mea este o minunăţie ascunsa pe o celebră stradă din Londra cu nume de agent 007. Pusă de-a curmezişul aleii pietonale, Roosevelt stă la taclale cu Churchill. Ce poate fi mai frumos? Când am ajuns la ea prima data am fost atât de fericită încât am ignorat nepasarea londonezilor care treceau în viteză pe langă… Mai departe? Atitudinea clasică de la care nu m-am dezis: mi-am îndesat fundul între cei doi şi am spus “Cheese!”.

IMG_1095 - folosita

Ei bine, spre surprinderea mea, există statui care stau pe bănci şi în Bucureşti. Sunt 3 la număr (identificate de noi) şi toate citesc! Fac parte dintr-o colecţie de 18 lucrări din bronz amplasate în Parcul Tineretului de Piedone, fostul primar al sectorului 4. În aceeaşi zonă din parc există o altă sculptură interesantă cu două fetiţe care citesc aşezate pe… iarbă/zăpadă.

IMG_1091

Ca să recapitulăm, avem o fetiţă citind o carte cu căţelul lângă ea, surori citind în iarbă şi… doi copii pe o bancă (zici că citesc din catalogul cu statuete de vânzare al unei case de licitaţii). Personajele par scufundate în lectură şi aproape că ţi-e jenă să le deranjezi aşezându-te lângă ele pentru un selfie stupid. “Uite, mamă! Mă pozez cu statuia care citeşte… îmi fac selfie şi vin acasă cu căştile în urechi şi muzica duduind! Să-mi faci cartofi prajiti, că mănânc şi mă bag pe Facebook”… Nu merge… aici chiar nu merge!

Statuile care citesc din Tineretului îşi spun propria poveste. Iar fotografierea lor de către colegul Oliver, zilele trecute, imediat dupa ce a nins, a fost extrem de inspirată. Priviţi-le şi folosiţi-va imaginaţia… copii care citesc la gura sobei, înveliţi cu o pătura albă, pufoasă, focul trosneşte… miroase a coji de portocale…

Şi totuşi, de ce citesc statuile din Parcul Tineretului? Pentru că aşa a vrut Max Turner, un artist american născut la 1925, care şi-a dedicat viaţa picturii, desenului şi sculpturii. Şi-a dorit să devină faimos, aşa că s-a mutat la Los Angeles unde a reuşit, la un moment dat, să îşi deschidă propria turnătorie în bronz, realizând lucrări de înaltă calitate, care i-au adus recunoaşterea mondială pe care şi-o dorea. Reproduceri după lucrările sale se vând azi în întreaga lume, fiind preferate de firmele care se ocupă de amenajări exterioare. Pe o asemenea filieră au ajuns şi la Bucuresti cele trei lucrări care îndeamnă la citit.

B749-95x60x100

B810-80x65x102

B965-59x56x82
Aceleasi statui, dar in “hainele” de vara (foto: bronzartes.com)
Roosevelt stă la taclale cu Churchill pe o strada din Londra
Roosevelt stă la taclale cu Churchill pe o strada din Londra
Facebook Comments

Lasă un răspuns

Centrul de preferințe pentru confidențialitate