Marile companii caută întotdeauna nume cât mai ușor de pronunțat și care să rămână întipărite în mintea potențialilor clienți, dar procesul prin care se ajunge la aceste denumiri nu are întotdeauna o logică.
Newmoney.ro prezintă o listă a celor mai interesante povești de acest fel, iar multe dintre acestea sunt populare și în România.
Pepsi
Inventatorul Pepsi, Caleb Davis Bradham, a vrut inițial să devină medic, dar în urma unor probleme de familie a părăsit școala medicală și a devenit farmacist.
Invenția sa inițială, cunoscută sub numele de „Brad’s Drink” (Băutura lui Brad), a fost făcută dintr-un amestec de zahăr, apă, caramel, ulei de lămâie și nucșoară. Trei ani mai târziu, Bradham și-a redenumit băutura, despre care a spunea că ajută digestia, în „Pepsi-Cola”, plecând de la cuvântul dispepsie (dyspepsia în engleză, n.r.), care înseamnă indigestie.
McDonald’s
Raymond Kroc, fondatorul companiei McDonald’s, era un vânzător de automate pentru milkshake în momentul în care i-a întâlnit pe frații Dick și Mac McDonald, care dețineau un restaurant care vindea burgeri în San Bernardino, California.
Frații McDonald au cumpărat mai multe aparate de la Kroc, care a fost atât de impresionat de burgerii lor încât a devenit agentul lor și a deschis restaurante în toată America. Câțiva ani mai târziu, el a cumpărat brandul McDonald’s.
Rolex
Hans Wilsdorf, fondatorul companiei Rolex, căuta un nume pentru compania sa care să poată fi spus în orice limbă: „Am încercat să combinăm literele alfabetului în toate modurile posibile. Așa am ajuns la o listă cu sute de nume, dar nici unul dintre ele nu mi s-a părut potrivit. Într-o dimineață, în timp ce mergeam cu trăsura prin Londra, un duh mi-a șoptit „Rolex” în ureche”.
Zara
Fondatorul Zara, Amancio Ortega, dorea inițial ca numele companiei să fie Zorba, după filmul „Zorba Grecul” din 1964. Dar această idee nu a ținut mult.
Primul magazin, care a fost deschis în La Coruña în 1975, se afla în apropierea unui bar numit Zorba. Ortega făcuse deja matrițele pentru logo-ul firmei sale, când proprietarul barului i-a spus că este prea deruntant ca amândoi să aibă același nume.
În cele din urmă, Ortega s-a apucat să rearanjeze literele cuvântului pentru a forma cel mai apropiat cuvânt de numele inițial și așa a rezultat Zara.
Starbucks
Cofondatorul Starbucks, Gordon Bowker, a povestit despre cum a ajuns la acest nume: „Cineva a venit cu o veche hartă minieră a zonei Cascade și a Muntelui Rainier, unde a existat un vechi oraș minier numit Starbo. De îndată ce am văzut Starbo pe hartă, mi-am amintit de secundul lui Melville din Moby Dick (numit Starbuck, n.r.)”.
Nike
Când a fost fondată în 1964, compania purta numele Blue Ribbon Sports. A preluat numele Nike abia 7 ani mai târziu. Cofondatorii, antrenorul de atletism Bill Bowerman și alergătorul Phil Knight, voiau să pună companiei numele „Dimension 6”, dar primul angajat pe care l-au avut i-a convins să se răzgândească, sugerându-le numele Nike, de la zeița victoriei în cultura greacă.