Autor: Blake Crouch
Câte stele i-am dat:
Vezi clasamentul stelelor
Vreau banii inapoi!
Dacă eşti singur(ă) pe o insulă pustie şi altă carte nu există prin preajmă
Nu e nici dezastruoasă, nu e nici WOW, e... acolo cât să-ţi ofere câteva ore plăcute (bună de făcut cadou după ce o termini)
Foarte bună, ii lipseşte totuşi ceva ca să mai câştige o stea
TREBUIE, dar TREBUIE să faci rost de ea (prin orice mijloace!)
Editura: Rao
Anul apariției: 2016
Traducere: Laura Monica Ciubotariu/ Lingua Connexion
Trebuie să recunosc: atunci când văd o copertă de carte cu o ilustrație ieșită din comun, sunt 100% convins să o răsfoiesc. Nu contează dacă nu am auzit de autorul respectiv sau dacă titlul nu îmi spune nimic, imaginea de pe copertă are asupra mea o putere căreia nu-i pot rezista. Așa a fost și cu “Orașul din munți”. Ilustrația face toți banii. Oare și cartea? Ei bine, răspunsul este DA. De fapt, dacă ai savurat, ca mine, seriale precum “Zona Crepusculară”, “The Ray Bradbury Theater”, “Lost” și “Twin Peaks”, sunt sigur că “Orașul din munți”o să-ți placă și ție.
“Orașul din munți” începe ca un episod desprins parcă din serialele mai sus menţionate: un bărbat se trezește pe malul unui râu, într-o zonă muntoasă. Nu știe cine e, unde îi sunt actele de identitate, cum a ajuns acolo și motivul pentru care arată ca și cum ar fi fost tăvălit de un camion de mare tonaj. Încercând să descopere ce s-a întamplat cu el, pornește spre un orășel care se vede printre copaci.
Ajuns acolo, începe să-și aducă aminte unde e – în orășelul Wayward Pines (un loc de o frumusețe ireală ce pare coborât dintr-o vedere), cine e – Ethan Burke, membru al Serviciului Secret American, motivul pentru care se află în zonă – găsirea și, posibil, salvarea a doi agenți care au dispărut fără urmă, și cauza amneziei de care suferă – mașina cu care mergea fost lovită de un camion.
Cartea poate fi cumpărată online de AICI, de AICI, de AICI sau de AICI
“Orașul din munți” e plin de paranoia și nebunie
Cam asta este tot ce e clar și cert la cartea aceasta. Deoarece, din clipa în care Ethan pășește pe străzile orașului, ce i se întâmplă nu mai are nici o logică, nici pentru erou și nici pentru mine. De câteva ori, chiar m-am oprit din citit și am recitit pagina anterioară deoarece nu mai înțelegeam nimic. Lucru care… mi-a plăcut la nebunie!!! Reacțiile oamenilor cu care se întâlnește agentul, comportamentul lor, discuțiile purtate care sunt din ce în ce mai ciudate și confuze, faptul că nimeni nu-l crede că este cine spune că este, toate acestea dau naștere unei atmosfere de paranoia și nebunie.
Descoperirea cadavrului mutilat al unuia dintre agenții căutați nu contribuie deloc la simplificarea situației. Ceea ce pare un vis urât devine un coșmar când Ethan realizează că nu poate să comunice cu familia sa. Dacă încearcă să părăsească orașul, ajunge tot în locul de unde a plecat inițial. Descoperirea că localitatea este înconjurată de un gard electrificat despre existența căruia nu știa nimic este cireașa de pe tortul ciudățeniilor. Oare gardul este menit să-i țină pe locuitori înăuntru sau să împiedice ceva din exterior să ajungă în Wayward Pines?
Cartea poate fi cumpărată online de AICI, de AICI, de AICI sau de AICI
Finalul nu l-aș fi putut ghici nici după o mie de încercări
Pentru ca lucrurile să fie și mai misterioase, autorul ne face cunoștință cu soția lui Ethan. Aceasta se afla în Seattle și se ocupă de pregătirile privind înmormântarea bărbatului, care a fost dat dispărut în urmă cu 15 luni!!! Aici ar trebuie inserată o muzică sinistră: “Tan-Tan- Tan-Tan- Tan-Tan- Tan-Tan-Tan!!!!” și, eventual, niște fulgere și tunete!!!
Mai mult de atât nu pot să spun deoarece aș strica tot farmecul poveștii. “Orașul din munți” este genul de carte despre care cu cât știi mai puține, cu atât o să-și placă mai mult. Cu toate acestea, trebuie să menționez că finalul, pe care nu l-aș fi putut ghici nici după o mie de încercări, are noimă. Totul este explicat clar și frumos.
Personaje bizare și situații stranii
Deși nu-i dădeam prea multe șanse, Blake Crouch creează în această carte o atmosferă paranoică și confuză de zile mari, cu personaje bizare și situații stranii. Pe măsură ce petreci tot mai mult timp în oraș, alături de cei mai ciudați oameni pe care i-am întâlnit anul acesta, perfecțiunea din Wayward Pines este înlocuită de ceva întunecat și primejdios. Pe care nu este bine să-l deranjezi…
P.S.1: Din păcate, coperta, deși genială, nu prea are legătură cu subiectul cărții!
P.S.2: De ce nu am dat 5 stele acestei cărți care mi-a plăcut foarte, foarte, foarte mult? Ei bine: nu mi-a plăcut motivul pentru care Ethan Burke a ajuns să pățească tot ce a pățit în carte. În “Orașul din munți” totul este o nebunie, o amețeală, o confuzie totală, dar motivul ales de scriitor mi s-a părut prea banal, aproape o păcăleală. Gata!!! Pe cuvânt că nu pot să zic mai mult!!!
P.S.3: Bineînţeles, un regizor atât de misterios ca M. Night Shyamalan nu putea rata ocazia de a transforma o astfel de carte într-un serial. Mai jos, trailerul!
Ce-am scris când am început să citesc “Orașul din munți”
“Oraşul din munți” l-am zărit întâmplător într-o librărie. Nu știam nimic despre autor, dar coperta mi-a atras atenția, iar apoi prezentarea de pe coperta patru m-a cucerit.
Cartea promite să fie un talmeș-balmeș delicios din care pot rezulta două urmări. Fie autorul se îneacă precum proverbialul țigan, fie reușește imposibilul și creează un thriller de nota 10. Sper să fie ultima variantă…