“Miss Peregrine” de Ransom Riggs - recenzie

“Miss Peregrine” de Ransom Riggs

Înainte de a deschide “Miss Peregrine” de Ransom Riggs, imaginează-ţi că ai acasă mai multe fotografii ieşite din comun, înfăţişând tot felul de oameni ciudaţi. Ceva în genul personajelor bizare pe care le-ai văzut în serialul “Carnivale” de la HBO, să zicem. 

Poţi să le arunci în fundul unui sertar, ca să nu-ţi mai dea fiori, dacă eşti genul mai sensibil. Sau să le colecţionezi pentru a publica într-o zi un album cu tentă horror. Ori poţi să-ţi baţi capul ca să scrii o poveste de senzaţie care să le unească pe toate.

FIX ultima variantă a ales-o Ransom Riggs!

I-a ieşit?

Da… şi nu prea.

“Miss Peregrine” spune povestea lui Jacob, un adolescent de 16 ani, care a crescut fascinat de bunicul său şi de poveştile pe care acesta i le spunea – jurând că sunt reale – cu personaje jumătate oameni, jumătate creaturi fantastice. Bizarele apariţii populează amintirile din copilăria şi tinereţea bărbatului şi chiar dacă are şi câteva fotografii vechi drept dovadă, una mai ciudată decât alta, parcă-ţi vine să crezi că ai de-a face cu nişte trucaje şi cu o imaginaţie ieşită din comun. Până şi Jacob ajunge să se îndoiască de veridicitatea pozelor…

Cartea poate fi cumpărată online de AICI, de AICI sau de AICI 

Însă moartea şocantă a bătrânului (despre care n-o să dau nici un amănunt, ca să nu mai primesc reclamaţii de la Oliver că dezvălui tot!) şi ultimele cuvinte, extrem de misterioase, pe care acesta i le spune, îl aruncă pe Jacob în ghearele depresiei şi coşmarurilor, ba chiar e la un pas să fie declarat nebun. Singura soluţie ca să scape de toate acestea pare a fi o călătorie pe insula unde se află orfelinatul în care a copilărit bunicul său.

Prietenii bunicului sunt prinşi într-o buclă temporală care îi fereşte de bătrâneţe

Iar aici adolescentul descoperă că ABSOLUT TOT ce i s-a povestit este REAL! Mai mult, Jacob îi întâlneşte pe prietenii fantastici ai bunicului, rămaşi la vârsta copilăriei, prinşi într-o buclă temporală care îi fereşte de bătrâneţe, de ororile pe care le poate provoca omenirea, dar şi de pericolele cumplite pe care le ascunde universul fantastic.

Ce spui? Că tot repet cuvântul “fantastic”? Mda, ai dreptate, dar am o scuză: apariţia copiilor, fiecare cu câte o trăsătură ieşită din comun (levitează, controlează albinele, plantele sau focul, unul e invizibil, altul e extraordinar de puternic, deşi poţi să juri că face greva foamei etc.), mi-a amintit de filmul “Cei patru fantastici”. Şi de senzaţia asta n-am reuşit să mă scutur până la finalul cărţii, ceea ce m-a iritat… fantastic (nu mai scap!), mai ales că nu e chiar unul dintre filmele mele preferate.

Întâlnirea lui Jacob cu copiii e nimic pe lângă faptul că şi TU îi poţi vedea… în fotografiile cu care e presărată cartea. Practic, fiecare personaj are propria poză, asta ca să fie clar care cu ce “se ocupă”.

“În Miss Peregrine, toate imaginile sunt fotografii autentice, vechi.” Poftim?!!!!!!

Să ne înţelegem: imaginile (din care am ales două şi pentru această “recenzie”) sunt fascinante. FAS-CI-NAN-TE! La un milimetru distanţă de grotesc şi la o nanosecundă de coşmar, pe mine m-au captivat. Mai ales că nu au fost create special pentru carte, aşa cum am crezut până la finalul ei, unde o notă mi-a ridicat părul în cap: “Toate imaginile din carte sunt fotografii autentice, vechi şi, cu excepţia câtorva care au fost prelucrate în foarte mică măsură, celelalte sunt nemodificate”. Cum adică sunt nemodificate?!!!! Fie şi numai pentru ele şi tot merită să dai banii pe carte!

Însă în momentul în care am realizat că abia aşteptam să dau paginile până la următorul calup de poze am înţeles şi că ideea genială pe care a avut-o Ransom Riggs s-a întors împotriva lui. Când îmi pui în braţe o astfel de comoară, povestea şi scriitura trebuie să fie de excepţie ca să se ridice la acelaşi nivel.

Or… nu sunt! Şi o spun cu toate părerile de rău din lume!

Din păcate, romanul devine o ciorbă lungă

În unele momente, romanul devine o ciorbă lungă, de parcă autorul a tras de el, doar-doar o reuşi să bage toate pozele pe care le-a găsit.

Personajele sunt descrise aproape exclusiv prin prisma puterilor neobişnuite pe care le au. În schimb, în cazul lui Jacob, un adolescent inteligent, uneori amuzant, cu un simţ al realităţii cu mult peste vârsta lui, situaţia se prezintă exact invers! Deoarece pentru el nu a găsit o poză din care să se inspire, scriitorul pare să fi avut mari dificultăţi în a-i atribui o caracteristică specială, prin urmare n-am prea înţeles ce mare şmecherie face Jacob… E singurul care îi poate vedea pe “băieţii răi” care vor să-i omoare/să-i mănânce pe “copiii fantastici” sau ce?… Îi rog pe cei care au citit cartea să mă lămurească şi pe mine, dacă ştiu răspunsul la întrebare.

Scriitura e uşor cam copilăreasca pentru gustul meu, dar n-o să fac mare caz de asta având în vedere că am ştiut de la bun început că am de-a face cu “ficţiune pentru adolescenţi”.

Concluzionând…

Fotografiile sunt de 5 stele (mă rog, eu le-aş da 100, dar aceasta e nota maximă în clasamentul nostru), cartea – de 3. Rezultă că avem în braţe un roman de 4 stele. Aaaa, şi un cadou perfect de Halloween!

Ce-am scris când am început să citesc “Miss Peregrine” 

Uneori, cărţile mă găsesc în cele mai neaşteptate moduri… Creând chiar mici dispute în cadrul echipei anaarecarti.ro, pe care nu mă feresc să ţi le dezvălui. Că doar ţi-am promis că vom fi sinceri cu tine.

Într-o zi primesc un mesaj de la fratele meu care îmi atrage atenţia asupra trailerului unui film, “Miss Peregrine’s Home for Peculiar Children” (îl poţi vedea mai jos). Magie, mister, ciudăţenii, ce mai, scenele promit un film de senzaţie! Ce mai, abia aştept să ajungă la noi, pe marile ecrane! “La baza lui stă o carte, trebuie să o citesc neapărat!”, se încheie mesajul lui Oliver.

Poftim?!!!!

Ba, pardon! Acesta e domeniul MEU!

Prin urmare, m-am descurcat rapid să fac rost de cartea “Miss Peregrine” de Ransom Riggs. Maria, colega de blog, neştiind, săraca!, în ce se bagă, mi-a împrumutat-o. Bineînţeles, Oliver mi-a bătut obrazul, și pe bună dreptate, dar ce puteam să fac?! Literatura magică e boală grea…

Prin urmare, acesta e volumul cu care stau acum până la ore târzii în noapte.

P.S. Fratelui meu i-a trecut rapid supărarea, că doar o soră are!

„Miss Peregrine”, pe primul loc în box-office-ul nord-american

Filmul fantastic „Miss Peregrine” a reuşit să obţină prima poziţie în box-office-ul nord-american deşi a realizat încasări relativ modeste, de doar 28,5 milioane de dolari, conform IGN.com.

În film joacă Eva Green în rolul unei „Mary Poppins mai ciudate” şi Samuel L. Jackson, în rol negativ,

Conform experţilor, filmul, în regia lui Tim Burton, pare promiţător şi pentru pieţele internaţionale. Pelicula a reușit să adune 36,5 milioane de dolari din celelalte ţări în care a fost lansat. Însă mai are de aşteptat până îşi va amortiza bugetul de producţie de 110 milioane de dolari.

Deocamdată, studiourile 20th Century Fox nu sunt decise în privinţa unei eventuale continuări. „Este un început promiţător, dar este prea devreme să ne pronunţăm”, a susţinut Chris Aronson, şeful de distribuţie al studiourilor 20th Century Fox. „Sunt mai multe cărţi scrise în această serie şi toate au fost bestsellere, aşa că uşa rămâne deschisă” a adăugat el.

Cartea poate fi cumpărată online de AICI, de AICI sau de AICI 

 

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Centrul de preferințe pentru confidențialitate


  • Warning: reset() expects parameter 1 to be array, string given in /home/anaarecarti/public_html/wp-content/plugins/gdpr/templates/privacy-preferences-modal.php on line 33

    Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/anaarecarti/public_html/wp-content/plugins/gdpr/templates/privacy-preferences-modal.php on line 95

    error: Continut protejat Anaarecarti.ro!