Ultima fotografie cunoscută cu Mihai Eminescu, vândută la licitaţie cu 6.000 de euro - Ana are carti!

Ultima fotografie cunoscută cu Mihai Eminescu, vândută la licitaţie cu 6.000 de euro

Ultima fotografie cunoscută a poetului Mihai Eminescu, realizată după clişeul lui Jean Bielig, Galaţi, 1887-1888, piesă extrem de rară, de colecţie, a fost vândută în cadrul Licitaţiei organizate de Artmark, la preţul de 6.000 de euro.

Lotul a avut un preţ de pornire de 800 de euro.

Până la această dată sunt cunoscute şi certificate doar patru fotografii ale poetului Mihai Eminescu. Acestea sunt: cea din tinereţe, făcută la 20 de ani, la Praga, în 1869, de fotograful Jan Tomás; cea extrasă din tabloul Societăţii “Junimea”, datând din 1878 fiind realizată de Franz Duschek la Bucureşti, în studioul său; cea de a treia, realizată de Nestor Heck în studioul de la Iaşi în 1884; şi ultima, cea realizată de fotograful Jean Bielig la Botoşani, în 1887, cu Eminescu în vârstă 37 de ani.

Mihai Eminescu - ultima fotografie

În cadrul licitaţiei, cel mai bun preţ a fost înregistrat de Uric (hrisov de împroprietărire), emis de Alexandru cel Bun, voievodul Moldovei, în al doisprezecelea an al domniei sale, Suceava, 19 februarie 6920 (1412), piesă muzeală de colecţie. A fost adjudecat la 31.000 de euro, informează Adevărul.

Uricul s-a aflat dintotdeauna în proprietate privată, aparţinând actualmente unui colecţionar din Iaşi, ce l-a dobândit prin succesiune notarială, conform certificatului de moştenitor notarizat. Anterior acestuia, începând cu 1970, documentul s-a aflat în colecţia profesorului ieşean I.A., colecţionar de carte, unul dintre iniţiatorii Muzeului de Literatură din Iaşi, precum şi iniţiator al altor muzee şi case memoriale din Iaşi.

„Mihai Eminescu – Opere complecte”, ediţia interzisă în 1948, s-a vândut cu 2.750 de euro

De asemenea, „Îndreptarea legii”, cel mai important codice de legi apărut în Ţările Române în Evul Mediu, Târgovişte, 1652, exemplar foarte rar, a fost vândut în final la 9.500 de euro. Lotul a avut un preţ de pornire de 2.500 de euro.

„Mihai Eminescu – Opere complecte”, ediţia A.C. Cuza, Iaşi, 1914, ediţie interzisă în 1948, şi-a găsit proprietar la 2.750 de euro. Cartea a avut un preţ de pornire de 50 de euro.

„Noaptea de sânziene”, de Mircea Eliade, ediţie princeps în limba română, două volume, Paris, 1971, a fost adjudecată la 1.600 de euro. Fotografia „Visează. Îndrăzneşte. Înfăptuieşte. Fii.” de Alexandru Găvan a fost adjudecată la 700 de euro.

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Centrul de preferințe pentru confidențialitate


  • Warning: reset() expects parameter 1 to be array, string given in /home/anaarecarti/public_html/wp-content/plugins/gdpr/templates/privacy-preferences-modal.php on line 33

    Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/anaarecarti/public_html/wp-content/plugins/gdpr/templates/privacy-preferences-modal.php on line 95

    error: Continut protejat Anaarecarti.ro!