“La marginea apei” de Sara Gruen – Ana are carti!

“La marginea apei” de Sara Gruen

La marginea apei foto

… sau “microrecenzie” la “Apă pentru elefanţi” de Sara Gruen

Ştiu, te-am zăpăcit de cap! Păi, ori “La marginea apei”, ori “Apă pentru elefanţi”?!!

Chestiunea e simplă: până să citim (şi să vorbim despre) “La marginea apei” a Sarei Gruen, trebuie să ne oprim puţin asupra romanului “Apă pentru elefanţi” al aceleiaşi autoare. Deoarece el este motivul pentru care am dat cu uşa librăriei de perete atunci când am auzit că a fost tradus la noi încă un titlu al acestei scriitoare care mie mi s-a părut, la vremea respectivă, că a apărut… aşa, de nicăieri, ca printr-o magie, ca să scrie “Apă pentru elefanţi” şi să dispara înapoi de unde a venit (ce bine că m-am înşelat!).

N-o să te mint, lumea circului mă fascinează de când mă ştiu, iar cărtile care au un astfel de subiect primesc din start de la mine o steluţă (da, sunt conştientă că nu e corect, dar na!, nimeni nu e perfect :) ). Bineînţeles că de-a lungul vieţii mele de cititoare am dat peste o mulţime de prostii, dar am întâlnit şi adevărate geme. Una dintre ele este “Circul nopţii” pe care am mai pomenit-o AICI. O alta e… “Apă pentru elefanţi”.

Apa pentru elefantiPovestea lui Jacob, angajat ca ucenic în anii ’30 într-un circ american, m-a fermecat pur şi simplu. Căci pe cât de magică şi de strălucitoare e viaţa sub cupolă, pe atât de dură şi de crâncenă devine atunci când spectatorii pleacă acasă. Iar contrastul nu doar că m-a bulversat, dar a reuşit să eclipseze povestea de dragoste dintre Jacob şi Marlena (bine, asta nu e o mare surpriză, având în vedere cât de puţin succes au la mine istoriile de gen).

Prin urmare, hârjonelile lor m-au lăsat cam indiferentă, eu dând paginile cu pricina cu mare nerăbdare să mă întorc la CELELALTE personaje, care numai secundare nu sunt. Căci colegii lui Jacob sunt… unul şi unul, iar poveştile lor alcătuiesc adevărate microromane, pentru care autoarea a depus o muncă de documentare absolut impresionantă.

Gata, mă opresc aici cu “Apă pentru elefanţi” căci văd că sunt în pragul unei adevărate “recenzii” şi mă apuc entuziasmată de “La marginea apei” care, înţeleg de pe coperta patru, are legătură cu… monstrul din Loch Ness!!!  Ah, abia aştept!

P.S.1 Dacă sintagma “lumea circului” te-a dus cu gândul la un clovn degrabă mâncător de puşti simpatici, pistruiaţi şi/sau grăsuţi, atunci e momentul să faci o pauză de Stephen King! Serios!

P.S.2 Există CINEVA ÎN LUMEA ASTA, O PERSOANĂ, UNA SINGURĂ care să fi fost cucerită de cuplul Robert Pattinson & Reese Witherspoon din ecranizarea romanului “Apă pentru elefanţi”? Sau numai mie mi se pare de prost gust ca vampirul virgin să se combine cu blonda de la Drept? Alţi actori nu se găseau, frate, în tot Hollywoodu’?! Bleah!

Cartea “Apă pentru elefanţi” poate fi cumpărată online de AICI

Cartea “La marginea apei” poate fi cumpărată online de AICI, de AICI, de AICI sau de AICI

Facebook Comments

Leave a Reply