Ioan Petru Culianu, istoric al religiilor, scriitor şi eseist, s-a născut pe 5 ianuarie 1950 într-o cunoscută familie de intelectuali ieşeni. A fost discipol şi protejat al marelui Mircea Eliade şi a dus renumele familiei sale până la Chicago, acolo unde a fost profesor de istoria religiilor la Divinity School.
În spatele unui nume respectat în lumea academică se află însă biografia tumultuoasă a lui Ioan Petru Culianu.
Șef de promoție, profesor într-un sat uitat de lume și fuga în Italia
Ioan Petru Culianu a absolvit secţia de italiană a Facultăţii de Limbi Romanice, Clasice şi Orientale a Universităţii din Bucureşti. Deşi a terminat şef de promoţie, a fost repartizat profesor la o şcoală generală într-un sătuc parcă uitat de lume undeva pe harta României.
În 1971 Culianu a obţinut din partea Ministerului de Externe o bursă de studiu la Siena, însă chiar înainte de plecare i-a fost anulată. Un an mai târziu, în 1972 a reuşit să ajungă la cursurile de vară din Perugia, în Italia, ţară unde a şi asolicitat azil politic.
În cei 4 ani petrecuţi în Italia, tânărul Culianu, care la 22 de ani vorbea fluent 6 limbi străine, şi-a dorit să se călugărească într-o mănăstire din Appia, a petrecut câteva luni în lagărul de refugiaţi din La Latina după ce bursa i s-a terminat şi a avut o tentativă de sinucidere.
Și-a ales ca domeniu de cercetare istoria creştinismului timpuriu
Mai presus de toate rămâne însă succesul înregistrat la concursul din 1973 în urma căruia a obţinut postul de asistent al renumitului Ugo Bianchi, profesor de istoria religiilor de la „Sacro Cuore” din Milano. Culianu şi-a ales ca domeniu de cercetare istoria creştinismului timpuriu şi a dualismului religios.
În 1976 Ioan Petru Culianu a părăsit Italia pentru a se stabili în Olanda, iar în 1986 a fost invitat mai întâi ca visiting profesor, apoi ca profesor titular la Divinity School, Universitatea din Chicago. Înainte de a se muta peste ocean, Ioan Petru Culianu şi-a dat doctoratul la Sorbona cu teza „Recherches sur les dualismes d’Occident. Analyse de leurs principaux mythes”.
Ioan Petru Culianu, specializat în gnosticism, creştinism timpuriu, istoria şi cultura Renaşterii, avea un statut paradoxal: om de ştiinţă şi clarvăzător, practicant al unor tehnici de divinaţie.
Printre cărţile scrise în franceză, engleză sau italiană şi cu ediţii în toate limbile de circulaţie ale lumii se numără „Eros şi magie în Renaştere”, „Religie şi putere” sau „Călătorii în lumea de dincolo”.
In 1986 scrie „Intervenţia zorabilor în Jormania”, o povestire SF prin care pare sa anticipeze atât evenimentele din decembrie 1989 din România, cât şi consecințele acestora.
Asasinat într-o toaletă a Universităţii din Chicago
Pe 21 mai 1991, în jurul orei 1.30, în clădirea Divinity School a Universităţii din Chicago s-a auzit un pocnet scurt. Răsunătoare avea să fie vestea că Ioan Petru Culianu a fost ucis în toaleta bărbaţilor. Fusese împuşcat în cap cu o armă de calibru mic, un revolver Beretta 25. Asasinul a tras chiar din cabina alăturată.
Culianu le spunea adesea apropiaţilor că va muri tânăr, iar timpul a demonstrat că nu se înşela. În acel teribil moment avea 41 de ani.
Anthony Yu, prieten al lui Culianu şi la rândul său profesor la Universitatea din Chicago, considera că moartea savantului a fost „o execuţie tipică KGB-ului, o împuşcătură în ceafă”. Într-o discuţie cu Ted Anton, jurnalist american care a investigat cazul timp de mai mulţi ani, acesta a vorbit despre asasinarea savantului. „E semnificativ din punct de vedere ritual. Toaleta este un loc care implică umilire simbolică şi fizică, murdărire, impuritate. Este cel mai profan loc în care să-ţi sfârşeşti viaţa. De fapt, m-am întrebat adesea dacă nu a fost un omor religios”.
Supoziții privind asasinarea lui Ioan Petru Culianu
Enigma asasinării savantului nu a fost dezlegată nici până astăzi. Din lipsă de probe, nicio persoană nu a fost acuzată de crimă, scrie Impact. Pistele au fost abandonate rând pe rând şi se pare că SRl ar fi refuzat să colaboreze cu FBI pentru rezolvarea cazului.
În lipsa unui verdict oficial, au fost vehiculate mai multe ipoteze. Prima dintre ele, crimă pasională, căci Securitatea se pare că îi inventase o altă orientare sexuală savantului. A fost vehiculată şi varianta un asasinat în spatele căruia s-ar fi aflat Hillary Wiesner, logodnica lui Ion Petru Culianu. După moartea lui, aceasta ar fi putut să încaseze poliţa de asigurare de 150.000 de dolari.
O altă supoziţie, susţinută şi detaliată şi de jurnalistul Ted Anton în cartea sa „Eros, magie şi asasinarea profesorului Culianu” este varianta unui asasinat politic ordonat şi comis de o mişcare neolegionară sau de serviciile secrete din România. Ori de o combinaţie între cele două.