George R.R. Martin se ia la trântă cu serialul făcut după propria carte! – Ana are carti!
10006944_10201987843550153_2107906249_n

George R.R. Martin se ia la trântă cu serialul făcut după propria carte!

Cred că George R.R. Martin este cel mai LENEŞ scriitor EVER! Între apariţia primelor trei volume (vorbim aici despre publicarea lor în SUA) din cea mai populară saga din toate timpurile, “Cântec de gheaţă şi foc” (redenumită “Urzeala tronurilor” la HBO – de fapt, acesta e titlul primului volum din serie, fanii ştiu), au trecut câte doi ani (1996, 1998, 2000). Al patrulea volum a ieşit după 5 ani (în 2005). Al cincilea… după 6 (2011)! Şi, respectând crescendoul, pe-al şaselea o să-l vedem “la faţă”… după 2018!

Aş putea să înţeleg că, poate, nu mai are inspiraţie (hm… puţin probabil) sau că… s-a plictisit puţin (noi nu!!!), dar am senzaţia, mai degrabă, că s-a “împrăştiat” în prea multe proiecte.

Cum producătorii serialului nu pot sta după fiţele lui şi îşi respectă fanii mai mult decât o face Martin (sigur, contează şi câştigul, nu suntem naivi J), e de înţeles de ce au decis să spargă gaşca şi s-o ia pe un drum diferit. Ce nu e de înţeles, având în vedere că scriitorul şi-a dat acordul pentru acest lucru, e decizia lui de a “împărtăşi” cu fanii un fragment din următorul volum după ce a-nceput al şaselea sezon al serialului!

Luna aceasta, Martin a publicat pe blogul lui un capitol de 6.000 de cuvinte din “Winds of Winter”. Fragmentul e focusat pe Arianne Martell, fiica lui Doran Martell şi nepoata lui Oberyn (ucis în duel de “Muntele” Gregor Clegane), prinţesa dornisheană care până acum în serial nu a apărut. Şi se pare că nici nu va apărea. Lucru care a iscat discuţii aprinse pe net, printre cei care au citit volumele publicate şi consideră că eliminarea unui personaj atât de important nu trebuia făcută.

Ce încearcă Martin să facă prin asta? Ştim deja că vor exista diferenţe majore între cărţi şi serial, deci, ce mai vrea să demonstreze? Că sigur nu e vorba despre un teaser menit să ne pregătească pentru o lansare iminentă – a avut grijă să specifice că publicarea pe blog nu înseamnă nici pe departe că ar fi gata cartea (sau măcar că se apropie de final cu scrisul)…

Vrea scriitorul să creeze aşteptări mai mari pentru carte decât pentru serial? Păi, ce aşteptare poate fi mai mare de… câţiva ani? Eu am avut senzaţia unei autofaultări. Cred că ar fi fost mai corect şi mai… onorabil, dacă tot n-a fost în stare să termine cartea la timp, să lase fanii să descopere pe rând serialul şi cartea şi să decidă apoi ce le-a plăcut mai mult.

N-am să vă dezvălui soarta prinţesei dornishene. Dacă nu vă deranjează spoilerele, intraţi pe link şi citiţi, iar dacă credeţi că e mai bine să nu ştiţi, n-o faceţi.

http://www.georgerrmartin.com/excerpt-from-the-winds-of-winter/

Am să vă mai spun însă că Martin nu e la primul derapaj de acest fel. A simţit nevoia să marcheze propriul drum, parcă lăsând firimituri ca să-l urmăm, prin alte câteva mici dezvăluiri făcute pe blog. Pentru că pe mine curiozitatea m-a împins să citest aceste fragmente, am descoperit că personaje care au murit în serial încă trăiesc bine-merci în cel de-al şaselea volum din serie…

Facebook Comments

Leave a Reply

Privacy Preference Center


  • Warning: reset() expects parameter 1 to be array, string given in /home/anaarecarti/public_html/wp-content/plugins/gdpr/public/partials/privacy-preferences-modal.php on line 33

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/anaarecarti/public_html/wp-content/plugins/gdpr/public/partials/privacy-preferences-modal.php on line 95