“Generalul armatei moarte” de Ismail Kadare – Ana are carti!

“Generalul armatei moarte” de Ismail Kadare

Uneori sfânta întâmplare alege cărţile pentru mine…

Acum câteva săptămâni, când m-am trezit cu o întâlnire anulată şi cu două ore complet libere până la studiile de balet, m-am îndreptat fericită spre o terasă de pe Calea Victoriei: primisem în dar din senin două ore în care să pot citi… în mijlocul zilei… în mijlocul oraşului… LUX! Dar vai, entuziasmul mi s-a risipit rapid când mi-am amintit cum am zburat dimineaţă pe scari, disperată că nu auzisem ceasul… Cine a mai avut timp să arunce şi o carte în geantă?!!! Sigur nu eu!!! Să zică mersi Leia că, în val-vârtejul cu care am ieşit pe uşă, pe ea măcar am apucat să o hrănesc.

Prin urmare, deşi jurasem în faţa tuturor zânelor şi vrăjitoarelor care trăiesc sub acoperişul meu că o perioadă evit orice cheltuială literară, spune şi tu… ce era să fac?!!! Aşa că am intrat în prima librărie care mi-a ieşit în cale, repetându-mi ca o mantră: “Nu iau decât o singură carte, nu iau decât o singură carte”. Şi, cu ochii mai mult închişi, ca să reduc pe cât posibil numărul de tentaţii, am înhăţat “Generalul armatei moarte” de Ismail Kadare şi dusă am fost.

Acum…

Singurul meu contact cu literatura albaneză în general şi cu Kadare în special s-a petrecut în urmă cu ceva ani, când în mână mi-a căzut romanul acestuia, “Palatul viselor”. Detaliile cărţii nu le mai ţin minte – două lucruri mi-au rămas însă întipărite în memorie: 1. atmosfera terifiantă în care îşi trăiau zilele şi, mai ales, nopţile, supuşii dictatorului care le controla… visele 2. promisiunea că într-o zi mă voi reîntoarce la acest autor.

Şi iată că acea zi a venit… Oricum, nu-mi fac (mari) probleme: din câte ştiu, Kadare joacă în aceeaşi echipă cu Murakami şi Amos Oz, doi dintre preferaţii mei din toate timpurile. Adică e mereu în rândul favoriţilor la Premiul Nobel pentru Literatură. Şi, invariabil, e mereu în rândul marilor învinşi… Un astfel de tip nu are cum să scrie prost!

Cartea poate fi cumpărată online de AICI, de AICI sau de AICI

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Centrul de preferințe pentru confidențialitate