Un exemplar din prima ediţie a romanului horror „Frankenstein” de Mary Shelley a stabilit un record mondial. A fost vândut la cel mai mare preţ plătit vreodată pentru o lucrare tipărită, semnată de o femeie.
Suma incredibilă de 1.170.000 dolari (856.000 de lire sterline) a fost plătită la o licitaţie organizată de Christie’s, potrivit The Guardian, citat de ziare.com. Cartea licitată este una dintre cele 500 de copii câte a avut romanul clasic la prima ediţie publicată în 1818.
Cartea este incredibil de fragilă. În consecinţă, o copie ca aceasta, mai ales că este în stare bună, este extrem de dorită de colecţionari. Este excepţional de rară.
Casa de licitaţii Christie’s
Recordul anterior de licitaţie pentru o lucrare tipărită, semnată de o femeie, a fost deţinut de prima ediţie a volumului „Emma” de Jane Austen din 1816, care a fost vândut de Bonhams în 2008 pentru 150.000 de lire sterline.
Frankenstein, scris dintr-o joacă
Deşi Mary Shelley a avut o carieră literară îndelungată şi diversă, autoarea engleză s-a impus prin romanul “Frankenstein sau Prometeul modern”. L-a scris (stai bine pe scaun, da?) pe când avea 19 ani (ba chiar, există şi surse că susţin că abia împlinise 16 ani când deja schiţase romanul) şi a fost vorba de o ambiţie combinată cu multă joacă. Totul a plecat de la o provocare lansată într-o zi ploioasă de Lord Byron, un apropiat al autoarei şi al celui care urma să-i devină soţ, poetul Percy Bysshe Shelley.
Forţaţi să petreacă mult timp în casă din cauza unei ploi care nu mai înceta, cei trei au început să citească poveşti cu stafii. Byron le-a aruncat atunci provocarea să scrie fiecare dintre ei o astfel de istorie, dar ulterior cei doi poeţi, … firi visătoare, na! 🙂 , au uitat complet. Singura care s-a încăpăţânat să ducă provocarea la capăt a fost Mary Shelley. Avea să scrie unul dintre cele mai cunoscute romane gotice din toate timpurile.