Autor: Stephen King
Câte stele i-am dat:
Vezi clasamentul stelelor
Vreau banii inapoi!
Dacă eşti singur(ă) pe o insulă pustie şi altă carte nu există prin preajmă
Nu e nici dezastruoasă, nu e nici WOW, e... acolo cât să-ţi ofere câteva ore plăcute (bună de făcut cadou după ce o termini)
Foarte bună, ii lipseşte totuşi ceva ca să mai câştige o stea
TREBUIE, dar TREBUIE să faci rost de ea (prin orice mijloace!)
Editura: Nemira
Anul apariției: 2023
Traducere: Cătălina Stanislav
Aștept “Focul viu” din 1993, de când am citit despre ea în introducerea la romanul “Carrie”. Deși mă gândeam că o să treacă ceva timp până când o să reușesc să o am, nu mi-am imaginat totuși că o să fie nevoie de 30 de ani pentru asta! Dar există o vorbă: “Lucrurile bune vin la cei ce știu să aștepte”! Așa că am așteptat, am așteptat, am așteptat, am așteptat până când a venit… Și cum a venit!!! Cu un conținut pe măsură și o coperta minunată… Stephen King și Nemira nu m-au dezamăgit nici acum!
Cartea începe direct: Andy McGee și fiica sa Charlie sunt supravegheați de niște indivizi deloc prietenoși. Și el, și ea sunt posesorii unor însușiri extraordinare de care urmăritorii lor sunt foarte interesați. Astfel, tatăl poate determina pe oricine să facă ce vrea el, putere denumită de el “impuls”, iar fata poate incendia orice.
Cum au ajuns să aibă aceste însușiri? În timpul studenției, Andy si Vicky Tomlinson, cea care avea să-i devină soție și mama lui Charlie, au participat la un experiment pus la cale de o organizație numită Atelierul. Pentru mulți participanți, această decizie nu a fost una fericită: unii au murit, iar alții au înnebunit. Așa că cei doi s-au considerat norocoși că sunt în viață, iar faptul că au dobândit niște însușiri extraodinare (Andy – puterea de convingere extraordinară menționată mai sus, iar Vicky – capacitea de a mișca obiecte cu puterea minții) l-au considerat un mic bonus.
Cartea Focul viu poate fi cumpărată online de AICI, de AICI, de AICI, de AICI, de AICI, de AICI
„Focul viu” are un spoiler uriaș pe coperta a patra
Timpul a trecut, cei doi s-au căsătorit, a apărut și fetița Charlie și totul părea perfect. Numai că realitatea i-a contrazis: dacă fetița se supăra, ceva începea să fumege și apoi să ia foc. Astfel, cei doi adulți au realizat că fiica lor poate crea foc din nimic și nu orice fel de foc, ci unul atât de puternic încât putea arde orice. La această neplăcere, s-a adaugat faptul că Atelierul nu i-a abandonat, fiind decis să facă orice pentru a-i prinde. Dacă nu pe toți trei, neapărat pe fetiță! Andy află acest lucru atunci când descoperă că soția sa a fost ucisă după ce a fost torturată. Speriat, își ia fiica și fuge. Numai că nu ajunge prea departe, fiind capturat și închis în sediul Atelierului împreună cu Charlie.
Ce se întâmplă mai departe… nu spun. Dar editura a trecut un spoiler uriaș pe coperta a patra a cărții: “satisfacția răzbunării este atractivă până și pentru un copil”. În plus, există deja două ecranizări… Cu toate acestea, recomand citirea cât mai repede a Focului viu. Tot ce mai pot spune este că nu avem de-a face cu un roman horror, fiind mai mult un thriller psihologic.
Cartea Focul viu poate fi cumpărată online de AICI, de AICI, de AICI, de AICI, de AICI, de AICI
Acum o să trec la cele două mici probleme pe care le-am avut în timpul lecturii. Da, știu că așa ceva este imposibil la un roman semnat de Stephen King, dar având în vedere că a fost scris la începutul carierei sale, aceste probleme există.
Astfel…
Cele două mici probleme pe care le-am avut
1. E mult prea scurt :))) și poate din această cauză povestea din spatele personajelor, istoria lor, de unde vin și unde se duc, cine sunt și de ce fac ceea ce fac… toate sunt insuficient prezentate. E drept că există un trecut, care apare din când în când, dar este prezentat prea pe repede înainte. Am fost obișnuit de Stephen King cu capitole întregi de așa ceva și nu de câteva paragrafe! Deci e vina lui, nu a mea!
2. Aș fi vrut să se întâmple mult mai multe. Jumătate de carte e o fugă de Atelier, cealaltă jumătate e o fugă din Atelier. Să nu fiu înțeles greșit: ambele jumătăți formează un întreg captivant, pe care îl citești cu sufletul la gură. Este captivant, e bine scris, personajele mi-au plăcut (în special, cel negativ). Dar… Dacă mai avea o intrigă secundară, o paranteză în desfășurarea acțiunii era perfect.
Dar…. Până acum am citit aproape tot ce a apărut la noi semnat de Stephen King. Sunt convins că dacă citeam “Focul viu” în anii ‘90 nu aș fi avut nici o problemă. Din contră, aș fi fost și mai entuziasmat de el! Acum, în 2023 sunt nevoit să-l compar cu preferatele mele, cum ar fi “Orașul bântuit” sau “Apocalipsa”, și așa mă pomenesc că ajung să zic că vreau mai multe de la el. Știu că nu e corectă comparația, dar eu tot o fac pentru că este recenzia mea 🙂 !
Pentru fanii lui SK, cartea o să fie un deliciu
Pentru fanii lui SK, cartea o să fie un deliciu de genul “Trebuie să o am în colecția mea“. Pe începători sau pe cititorii neavizați, “Focul viu” o să-i facă să se întrebe: “Care e treaba cu SK? Cartea e bună, acțiunea e captivantă, personaje interesante și se citește usor, dar…“. Așa că acestora le recomand să citească altceva, cum ar fi “Orașul bântuit“ sau “Apocalipsa“, și apoi să treacă la “Focul viu”.
P.S.: La un moment dat, în carte, un personaj dezvăluie de unde vine denumirea organizației malefice – Atelierul. Se pare că sursa de inspirație o constituie un roman SF intitulat, conform traducătoarei Cătălina Stanislav, “Ateliere de arme din Ishtar“, scris de A.E. van Vogt. Acum… Cartea respectivă a apărut și în România chiar la Nemira, în colecția Nautilus, în anul de grație 1992, cu titlul “Arsenalele din Ishtar“.