Autor: Jason Shawn Alexander / Desene: Jason Shawn Alexander& Sherard Jackson
Câte stele i-am dat:
Vezi clasamentul stelelor
Vreau banii inapoi!
Dacă eşti singur(ă) pe o insulă pustie şi altă carte nu există prin preajmă
Nu e nici dezastruoasă, nu e nici WOW, e... acolo cât să-ţi ofere câteva ore plăcute (bună de făcut cadou după ce o termini)
Foarte bună, ii lipseşte totuşi ceva ca să mai câştige o stea
TREBUIE, dar TREBUIE să faci rost de ea (prin orice mijloace!)
Editura: Image
Anul apariției: 2015
Traducere:
Ce rezultă când combini capodopera cyberpunk “Neuromantul” a lui William Gibson, filmul “Blade Runner” și orice poveste ce implică fantome și morți care… nu sunt chiar morți? Ei bine, dacă vorbim de comics, atunci unul dintre posibilele rezultate este “Empty Zone”.
Achiziţionat dintr-un impuls generat de ilustrația copertei și de o reducere incredibilă de preț, comicsul a reușit să mă transforme într-un fan al graficii lui Jason Shawn Alexander, despre care până în acel moment nu știam nimic.
Atmosfera din “Empty Zone” este una tipic cyberpunk: tehnologia este peste tot și a devenit ceva banal, corpul uman (care este upgradat în fel de fel de forme, mai mult sau mai puțin pământene) a devenit interfață pentru transferul informațiilor, poluarea extremă împiedică lumina soarelui să încălzească planeta, lumea se împarte între super bogați și super săraci, iar nanomașinăriile există și lucrează, în majoritatea cazurilor, pentru cei cu bani.
Personajul principal este fostul soldat Corinne, specializată în operațiuni secrete, mândră posesoare a unui braț robotic, care se ocupă acum de operațiuni ilegale și complet secrete. Ca orice antierou, este mare consumatoare de alcool, nu refuză droguri înainte de culcare și este bântuită de un trecut întunecat ce îi cauzează coșmaruri în fiecare noapte. Expertă în extragerea de informații din orice gadget, echipament sau implant electronic, doar printr-o simplă atingere, lucrează pentru cine plătește mai bine, fără să pună întrebări sau să aibă vreo prejudecată legată de banii primiți.
Viața ei destul de complicată devine și mai agitată în momentul apariției unui fost camarad de arme, membru al plutonului de elită din care a făcut și ea parte. Nimic deosebit până aici, numai că musafirul Corinnei este mort de ceva timp și, mai mult decât atât, SPOILER!, mai târziu afli că ea este cea care l-a omorât. Apariția fantomatică a acestuia este însoțită de restul membrilor plutonului, care sunt la fel de morți, iar motivul decesului lor îl constituie tot neliniștita Corinne – și cu toții au nevoie de ajutor. Se pare că cineva a reușit să le reanimeze corpurile, să le aducă înapoi sufletele din lumea de dincolo și acum se folosește de ei pentru diferite treburi murdare. Așa că au nevoie de o persoană care să-i ajute să readucă situația la normal… Adică să fie morți și nimeni să nu-i deranjeze. Iar acea persoană este Corinne.
Din punct de vedere grafic, “Empty Zone” este o capodoperă. Aproape pe fiecare pagină există un desen ce poate fi transformat fără nici o problemă într-un poster perfect. Întunecată și aproape lipsită de orice rază de lumină, grafica se potrivește perfect atmosferei din comics. Decăderea și dezumanizarea societății umane, poluarea, clădirile, viii, morții vii, totul este redat atât de realist încât am avut impresia că Jason Shawn Alexander a călătorit în viitor și la întoarcere a pus pe hârtie tot ce a văzut acolo. Este pentru prima dată când, după ce am terminat un comics de citit, am simțit nevoia să-l recitesc. Mai mult decât atât, au existat pagini în care am abandonat povestea în favoarea admirării și studierii desenelor. Nu mai zic că fiecare copertă pare sa fie un mic tablou.
De-a lungul celor 5 numere care formează primul volum din serie, ai de-a face cu imaginația ieşită din comun a lui Jason Shawn Alexander. Oameni normali, roboți, morți vii, oameni cu implanturi mecanice, animale sau robotice care populează comicsul, sunt cu toții implicați într-o poveste captivantă și terifiantă. E drept că am mai întâlnit această lume urâtă și deprimantă în nenumărate filme și comicsuri, însă cu toate acestea lumea din “Empty Zone” se simte ca fiind nouă și din această cauză fascinează și creează dependență cu fiecare desen și fiecare pagină.