Eseistul şi scriitorul român Emil Cioran a fost elevul liceului „Gheorghe Lazăr” din Sibiu pe care l-a absolvit în 1928 când a luat bacalaureatul cu media 7,80.
S-ar putea ca rezultatul să nu te impresioneze, dar trebuie să ţii cont că examenele erau mult mai dure în acea vreme. Ca dovadă, nota i-a permis lui Cioran să intre al doilea la Facultatea de Filosofie din Bucureşti, scrie Adevărul.
Emil Cioran nu a fost pasionat de franceză
Elevul Emil Cioran, devenit la maturitate al doilea mare stilist al limbii franceze după Paul Ambroise Valery, a luat la proba scrisă a Limbii franceze nota 6, iar la proba orală, nota 9. De altfel, în 1956, chiar Cioran îşi dezvăluia dificultăţile pe care le-a avut de a scrie în franceză:
„Fără tutun şi cafea, n-aş fi scris nimic poate (oricum, nu în franceză)”.
Nici limba latină nu l-a atras atât de mult pe elevul Emil Cioran, acesta obţinând nota 6 la bacalaureat la această materie.
În schimb, autorul celebrelor lucrări „Tratat de descompunere” şi „Pe culmile disperării” pare că a studiat cu atenţie disciplina Religia în liceu pentru a o critica ulterior în scrierile sale. În timpul liceului, a avut media 8,66 la Religie.
„Trebuie să te gândeşti la Dumnezeu, iar nu la religie. La extaz, iar nu la mistică. Diferenţa dintre teoreticianul credinţei şi credincios este la fel de mare ca aceea dintre psihiatru şi nebun.”
Emil Cioran, „Demiurgul cel rău”
Cioran respingea termenul de „filosof” cu referire la propria persoană.
„Mânuirea ideilor cere mai puţin talent decât mânuirea cuvintelor. Prin exerciţiu, poţi deveni filozof, dar nu scriitor.”
Emil Cioran, Caiete III
Iată rezultatele scriitorului la disciplinele de la Bacalaureat, în 1928, conform copiei legalizate a diplomei:
Probe scrise: Română – 10, Franceză – 6, Latina – 6
Probele orale: Română – 10, Istorie – 8, Geografie – 8, Instrucţie civică – 8, Franceză – 9, Ştiinţe naturale – 6, Ştiinţe fizico-chimice – 7.
Cioran a avut la BAC media generală 7,80, ceea ce i-a permis să se califice al doilea din cei 96 de candidaţi admişi la Facultatea de Filosofie a Universităţii din Bucureşti