“Daisy Miller” de Henry James – Ana are carti!

“Daisy Miller” de Henry James

În facultate nu puteam să-l sufăr pe Henry James. Adică, sincer, nici că mai pomenisem un scriitor mai preţios, mai parfumat şi mai pomădat – tot timpul aşa mi l-am imaginat pe americanul acesta care şi-a plimbat aproape toată viaţa aroganţele prin Europa, că probabil America nu reuşea să-l mai încapă!

Antipatia la adresa scriitorului – bazată, desigur, ca în cazul oricărei adevărate iubitoare de cărti… pe nimic 🙂 ! – nu m-a împiedicat să-i citesc multe dintre titluri (bine, nici nu era ca şi cum aş fi avut de ales după ce profesoara ne anunţase încă de la începutul semestrului că examenul va fi din Henry James!). 

Prin urmare, “Europenii”, “Ambasadorii”, “Bostonienii”, “Portretul unei doamne”, “Piaţa Washington”, “Comorile din Poynton” etc etc… Toate au fost studiate pe lung, pe lat, subliniate, adnotate, repetate… (10 am luat la examen!, şi azi îmi amintesc cu o evidentă mândrie de tocilară)… şi toate mi-au plăcut! 

Cu o excepţie: “Daisy Miller”! La vremea respectivă, întâlnirea cu fata asta care are un nume atât de fermecător m-a scos din minţi! 

Azi, la un catralion de ani distanţă, scot din raft nuvela lui Henry James pe care mulţi specialişti o consideră o bornă în istoria literaturii mondiale. Eu îţi spun sincer că îmi doresc doar să văd dacă arhicunoscutul personaj al autorului american mă mai enervează la fel de tare. Cu alte cuvinte, vreau să vad dacă am îmbătrânit degeaba…

Cartea poate fi cumpărată online de AICI, de AICI (audiobook), de AICI, de AICI, de AICI, de AICI, de AICI, de AICI (audiobook), de AICI (audiobook), de AICI (audiobook), de AICI (audiobook), de AICI (audiobook) sau de AICI

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Centrul de preferințe pentru confidențialitate