Scriitoarea Corinne Hofmann a trăit o poveste de dragoste cu totul neobișnuită alături de un băştinaş din triburile africane. S-a îndrăgostit la prima vedere şi a renunţat la viaţa sa din Elveţia pentru a se muta într-un cort în Kenya. Acolo avea să o aducă pe lume şi pe fiica ei, Napirai.
Născută în 1960 în Elveţia, Corinne Hofmann avea 26 de ani atunci când a plecat alături de iubitul ei într-o vacanţă în Mombasa. Nu a fost fascinată doar de frumuseţea ţinutului de pe malul Oceanului Indian, ci s-a şi îndrăgostit de războinicul Lketinga din tribul Masai.
„Am avut de 6 ori malarie ”
Odată întoarsă acasă, Corinne Hofmann a simţit că locul ei nu mai este în ţara cantoanelor, ci în îndepărtatul sat Barsaloi din Samburu, o provincie din inima Kenyei. A renunţat la tot ce avea şi a ascultat chemarea inimii.
M-am îndrăgostit de viitorul meu bărbat fără să fiu pregătită pentru acest lucru. În ciuda diferențelor culturale existente, am vrut totuși să fac pasul acesta. Limba am învățat-o acolo, deoarece această limbă nu există în formă scrisă.
Corinne Hofmann
Familia a privit decizia Corinnei ca pe un capriciu al unei tinere îndrăgostite. Practic, nimeni nu a crezut că ea se va căsători şi va trăi respectând tradiţiile unui trib african. Şi totuşi, deşi nu i-a fost deloc uşor, Corinne le-a demonstrat tuturor că s-au înşelat.
Acolo am avut de 6 ori malarie și am putut fi salvată făcându-mi-se transfuzii de sânge. Am luat și medicamente de prevenire, dar nu au avut niciun efect. Când mă simțeam foarte rău, am vrut să mă întorc acasă. Dar imediat cum m-am făcut bine, mi-au trecut acele gânduri.
Corinne Hofmann
Corinne Hofmann, alungată din Africa de gelozia soțului
Cu toate că a fost subnutrită şi a ajuns chiar la un pas de moarte din cauza malariei, nimic nu a fost mai greu de îndurat pentru Corinne Hofmann decât poligamia, mutilarea genitală a femeilor şi, mai ales, gelozia soţului ei. Ameninţările şi insultele repetate ale acestuia au făcut-o pe Corinne să îşi dorească să scape din lumea în care cu 4 ani înainte îşi dorise cu ardoare să ajungă.
Soțul meu nu se putea obișnui cu ideea că eu trebuia să negociez cu alți bărbați. A devenit foarte gelos. Pe urmă a intervenit și problema alcoolului. A fost îngrozitor și nimeni nu m-a putut ajuta, deoarece eu eram femeie.
Corinne Hofmann
În 1990 Corinne, având-o în braţe pe micuţa Napirai, a reuşit să fugă din tribul Masai. Își păcălise soţul că se întoarce pentru doar câteva zile în Elveţia natală ca să facă rost de bani pe care să îi investească în mica lor afacere, un magazin pentru turişti în Mombasa.
Cele câteva zile s-au transformat în ani. Mai exact, în 14 ani. Corinne Hofmann s-a mai întors totuși o dată în tribul Masai. Dar nu pentru afaceri şi nici din iubire pentru vreun bărbat. De data aceasta, dragostea maternă a făcut-o pe Corinne să revină în Kenya pentru a realiza un documentar pentru fiica ei, Napirai. Corinne a surprins emoţiile reîntâlnirii cu Lketinga, tatăl fiicei sale, dar şi cu ceilalţi membri ai tribului.
Despre povestea sa de iubire, dar şi despre tot ce a însemnat pentru o femeie din Europa viaţa într-un trib din Africa, Corinne Hofmann a scris în volumele „Îndrăgostită de un masai” (1998), „Adio, Africa” (2003) și „Revedere în Barsaloi” (2005). Toate trei au devenit rapid bestselleruri internaţionale.
Părerea mea despre cartea „Îndrăgostită de un masai”
După cum se poate vedea din imagine, dețin una dintre cărțile Corinnei Hofmann, „Îndrăgostită de un masai”. Publicată în România de editura Allfa în 2005, traducerea a făcut la vremea respectivă atâta vâlvă încât mi-a atras până și mie atenția deși, în mod normal, genul acesta de subiect mă interesează… vag spre deloc.
Mai ales că, după cum ți-am mai povestit pe aici, pe mine gândul de a trăi în natură, oricât de exotico-africană ar fi ea, mă îngrozește de-a dreptul. În plus, nici domnul acela, Lketinga, a cărui fotografie apare chiar pe copertă, nu mi se părea din cale-afară de atrăgător. Și nici prea demn de încredere, după cum avea să-mi dea dreptate ulterior lectura.
Și atunci, ce poate determina o femeie dintr-o cultură total diferită să facă un asemenea salt în necunoscut?
Un documentar cu vagi accente de telenovelă
Rămân la părerea pe care mi-am făcut-o în 2005, când am citit cartea. Pur și simplu, pe Corinne Hofmann exotismul unei vieți care contrazicea tot ce trăise până în acel moment, actul de bravadă și de rebeliune specific vârstei (avea doar 26 de ani, să nu uităm!) de a se muta cu cățel și purcel în Africa și ideea atât de tentantă de a avea un iubit cum nu se mai pomenise în cercul ei de prieteni… toate acestea au amețit-o, au cucerit-o, au făcut-o cu capul de nu a mai știut de ea.
A regretat având în vedere cum s-a terminat povestea de iubire? Te las să afli singur(ă) dacă vrei totuși să-i citești cărțile 🙂 .
Personal, după ce am parcurs primul titlu din cele trei scrise de Corinne Hofmann nu am mai simțit nici cea mai mică dorință de a-mi cheltui banii și pe celelalte.
„Îndrăgostită de un masai” rămâne pentru mine un documentar cu vagi accente de telenovelă în mijlocul sălbăticiei, pe alocuri înspăimântător (căci ce pătimesc femeile africane… pffffff) și, de multe ori, chiar enervant (pentru că nu am putut rezona neam cu trăirile Corinnei Hofmann!). Practic, un soi de ciudățenie. Ca un număr de circ, așa…