Autorităţile locale nu reuşesc să ajungă la o înţelegere cu proprietarii pentru transformarea imobilului în care s-a născut Duiliu Zamfirescu în casă memorială.
Casa din Vrancea în care s-a născut Duiliu Zamfirescu riscă să ajungă precum cea a lui Constantin Brâncuşi, de la Hobiţa, care s-a prăbuşit. În imobilul dintre vii din satul Faraoanele, comuna Vîrteşcoiu, Duiliu Zamfirescu a scris o parte din operele sale de căpătâi. Dar azi clădirea se află într-o stare deplorabilă, după ce a fost retrocedată moştenitorilor.
Edilii comunei au negociat cu proprietarii preluarea clădirii şi transformarea ei într-o casă memorială, dar nu s-a ajuns la nici un acord. „Proprietar este Lascăr Zamfirescu, nepotul scriitorului şi fost coleg de şcoală cu Regele Mihai. Are 96 de ani şi trăieşte la Bucureşti. Am mers de trei ori la Bucureşti, pentru a-i spune despre intenţiile noastre. Planul nostru este să o transformăm într-o casă memorială şi pentru asta vrem să o propunem monument istoric. Dânsul a fost de acord iniţial, ba chiar şi-a dorit amenajarea pentru el a două camere, dar după aceea ne-a spus că mai sunt doi moştenitori, fraţii dânsului din America. Ar dori 200.000 de euro pe imobil, ceea ce este peste puterile primăriei”, a declarat pentru Adevărul Viorel Mîrza, primarul comunei Vîrteşcoiu.
Edilul crede că dacă nu se va interveni, imobilul se va prăbuşi în doi ani. În interior plouă, acoperişul este distrus, iar pereţii sunt din ce în ce mai şubrezi.
PE TERASA ACESTEI CASE DUILIU ZAMFIRESCU A SCRIS „VIAŢA LA ŢARĂ”
După naţionalizarea din 1948, clădirea a fost folosită de Întreprinderea Agricolă de Stat. Totodată era şi locuinţa şefului de brigadă, care a întreţinut bine imobilul. Odată cu retrocedarea către moştenitori, imobilul a început treptat să se degradeze.
Casa cu 16 camere este menţionată în monografiile şi biografiile scriitorului. ”Când privea din balconul de sus podgoria toată, Odobeştii şi Panciul la stânga, pe malurile Milcovului, ale Şuşiţei şi ale Putnei. Vedea în faţă oraşul Focşani, gările de pe calea ferată, pădurile de pe ape, munţii de peste Dunăre”, scria Duiliu Zamfirescu. Clădirea este aşezată pe culmea dealului şi înconjurată de vie pusă chiar de scriitor.
De cele mai multe ori, atunci când căuta liniştea, se retrăgea la conacul său din Faraoane. Aici a scris proză şi versuri. Romanul „Viaţa la ţară”, cea mai importantă contribuţie a sa la literatură, se spune că a fost scris pe terasa conacului.
Duiliu Zamfirescu s-a stins din viaţă în anul 1922, la mănăstirea Agapia. Scriitorul a fost înmormântat în Cimitirul Sudic din Focşani, acolo unde se află şi cavoul familiei. În Focşani, biblioteca publică îi poartă numele, ca de altfel şi o unitate de învăţământ şi o asociaţie a scriitorilor.
În posesia Muzeului Vrancei se află mai multe piese de mobilier din casa scriitorului de la Faraoanele. Tot acolo pot fi găsite obiecte de artă decorativă ale fiicei sale, Henriette Allievi, și costumul de diplomat al lui Duiliu Zamfirescu .
FOTO: ADEVĂRUL