Cine a inventat cuvântul „alo“, utilizat zilnic de milioane de oameni. Legătura cu strigătul folosit la vânătoarea de vulpi - Ana are carti!

Cine a inventat cuvântul „alo“, utilizat zilnic de milioane de oameni. Legătura cu strigătul folosit la vânătoarea de vulpi

„Alo” este salutul telefonic pe care îl utilizează în fiecare zi milioane de oameni, la nivel mondial. Puţină lume ştie, însă, cine a fost inventatorul celebrului cuvânt.

Alexander Graham Bell este considerat a fi inventatorul telefonului. În anul 1876, acesta a brevetat pentru prima dată în istorie un dispozitiv capabil să emită şi să recepţioneze cuvintele rostite. Bell şi-a dorit ca formula de deschidere a unei discuţii la distanţă să fie cuvântul „ahoi”/”ahoe”, utilizat de marinari pentru a opri un vas, dar varianta aceasta nu a prins deloc la public, scrie Adevărul.

Un an mai târziu, în anul 1877, inventatorul american Thomas Edison a fost întrebat de directorul unei companii locale de telegraf din Pittsburg la vremea adoptării telefonului: „Care ar fi un salut adecvat pentru a începe o convorbire telefonică?”. Atunci, Edison a folosit apelativul folosit de englezi la vânătoarea de vulpi: „Alooo”.

Ulterior, un istoric englez pe nume Allen Koenigsberg a căutat timp de 5 ani prin volumul uriaş de materiale aflate în depozitul AT&T din New York pentru a afla dacă informaţia cu pricina se verifică. Acesta a găsit o epistolă scrisă chiar de Edison în care spunea: „Alo este salutul telefonic de utilizat pe distanţe mari, fiind cel mai uşor de auzit”.

Ahoi (uneori şi Ahoe) este o interjecţie folosită de marinari pentru a semnala o navă sau o barcă, utilizată iniţial de marinarii englezi. Cuvântul intrase în obscuritate înainte de a deveni popular odată cu dezvoltarea interesului pentru sporturile nautice. “Ahoi” poate fi folosit ca o formulă de salut, de atenţionare sau de rămas-bun. Cuvântul Ahoi este tradus „alo” în limbile cehă şi slovacă. 

Facebook Comments

Comentarii

  1. Nu stiam ca a inventat cineva cuvantul “alo”, uneori aveam impresia ca e instinctiv sa raspunzi asa la telefon.
    Oricum bun articolul

Lasă un răspuns

Centrul de preferințe pentru confidențialitate


  • Warning: reset() expects parameter 1 to be array, string given in /home/anaarecarti/public_html/wp-content/plugins/gdpr/templates/privacy-preferences-modal.php on line 33

    Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/anaarecarti/public_html/wp-content/plugins/gdpr/templates/privacy-preferences-modal.php on line 95

    error: Continut protejat Anaarecarti.ro!