Casa lui Ion Creangă își redeschide porțile pentru publicul larg, după un amplu proces de realibitare.
Primul muzeu literar din România, inaugurat la 15 aprilie 1918, își va deschide larg ușa, pentru a redescoperi lumea lui Ion Creangă. Bojdeuca lui Ion Creangă, situată în dealul Țicău din municipiul Iași, a fost reabilitată cu ajutorul proiectului „Călător pe Meridiane Culturale”, implementat de Consiliul Județean Iași, alături de Consiliul raional Fălești și Primăria orașului Fălești, ca parteneri.
Anunțul a fost făcut pe o rețea de socializare de către președintele Consiliului Județean Iași, Costel Alexe.
„Dragi prieteni, redeschidem în luna decembrie bojdeuca lui Ion Creangă, de aici, din Țicău din Iași. Mă bucur să vă anunț că lucrările de reabilitare și consolidare au fost finalizate, iar în foarte scurt timp vom pătrunde din nou în universul literar pe care marele scriitor Ion Creangă l-a creat chiar în această căsuță. ”Călător pe Meridiane Culturale”, așa s-a numit proiectul prin care, într-un parteneriat cu Primăria și Consiliul Fălești din Republica Moldova, am reabilitat întregul ansamblu muzeal cu fonduri europene, într-o colaborare cât se poate de bună cu Muzeul Național al Literaturii Române din Iași și colegii de la Consiliul Județean”,
Ce scriam în iulie 2023: Casa lui Ion Creangă este refăcută aproape integral
Casa din zona Țicău, municipiul Iași, s-a aflat într-un lung proces de reabilitare. Lucrările urmează să se termine în această vară, după ce termenul de finalizare prevăzut pentru restaurarea Bojdeucii lui Ion Creangă din Țicău s-a decalat cu o lună şi jumătate.
Bojdeuca scriitorului Ion Creangă este primul muzeu literar din România.
„Încă puțin și ne reîntoarcem în tărâmul poveștilor lui Creangă. Lucrările de reabilitare și restaurare la 𝐁𝐨𝐣𝐝𝐞𝐮𝐜𝐚 𝐥𝐮𝐢 𝐈𝐨𝐧 𝐂𝐫𝐞𝐚𝐧𝐠ă sunt aproape finalizate. S-a acordat o deosebită atenție fiecărui detaliu, urmărind să se păstreze autenticitatea și atmosfera specifică vremurilor în care marele scriitor a trăit”, a transmis Consiliul Județean Iași.
Lucrările de restaurare au debutat la începutul anului trecut şi s-au înscris în grafic până acum. Renovarea Bojdeucii şi a muzeului de alături face parte din proiectul „Călător pe meridiane culturale”, lansat de Direcţia Proiecte şi Dezvoltare Durabile a CJ cu peste cinci ani în urmă. Dincolo de Prut, raionul Făleşti reface şi dotează Muzeul local de istorie şi etnografie, iar primăria oraşului restaurează drumul istoric „Ştefan cel Mare” din zona centrală, pavat cu granit.
Finanţarea pentru toate cele trei obiective este de 1,72 milioane de euro, din care puţin peste un milion costă restaurarea Complexului „Ion Creangă”, iar diferenţa de 681,5 mii euro merge la Făleşti.
Ce scriam în iulie 2016: Casa lui Ion Creangă, într-o stare deplorabilă! E plină de crăpături
Bojdeuca lui Creangă, monument emblematic al Iaşului din ultima sută de ani, unde generaţii întregi de copii au retrăit farmecul poveştilor marelui scriitor, a ajuns o ruină.
Prima casa memorială din ţară se află într-o stare deplorabilă, se arată într-un reportaj al celor de la bzi.ro. Pereţii au început să crape, apa s-a infiltrat prin acoperiş, iar podeaua stă să se surpe sub picioarele turiştilor. Când plouă afară, plouă şi în bojdeucă. De altfel, în cerdacul de la intrare au fost făcute nişte semne cu creta pentru a marca locul pe unde se infiltrează apa. Şi nu sunt puţine. În plus, se vede cu ochiul liber că atunci când plouă, în camere apa se prelinge prin numeroase locuri. În cerdacul din spate a plouat atât de mult, încât duşumeaua a fost afectată.
O serie de obiecte expuse în cerdac au început deja să sufere din cauza apei care pătrunde prin acoperiş. Piua dintr-o cameră a fost plină cu apă, iar alte obiecte de patrimoniu au prins mucegai. Bojdeuca are nevoie urgentă de reparaţii şi la acoperiş. Practic, trebuie înlocuită şindrila de lemn care e veche de câteva zeci de ani.
Casa lui Ion Creangă are anual mai mulţi vizitatori decât toate celelalte obiective aflate sub gestionarea Muzeului Literaturii Române Iaşi la un loc.
E minunat faptul ca Casa lui Ion Creanga a fost refacuta aproape integral si ca se respecta autenticitatea si atmosfera locului. Cu siguranta marea majoritate a vizitatorilor vor avea perspectiva de a cunoaste o alta fata a lui Ion Creanga si a trai scrierile sale si alte calatorii in timp. Bravo restauratorilor!