Care sau pe care. Cum folosim corect?

“Care” sau “pe care”. Cum folosim corect?

“Care” sau “pe care”? Da, ştiu, s-au scris tone de indicaţii pe acest subiect. Cu toate acestea, mulţi continuă, cu o nonşalanţă incredibilă, să-l uite pe bietul… “pe”. Aşa că încercăm şi noi să lămurim problema cu ajutorul doamnei profesoare…

“Care” sau “pe care” este, poate, cea mai frecventă încurcătură în limba română actuală. Omiterea prepoziţiei pe în cazul acuzativ al pronumelui care este strâns legată de sintaxa cazurilor gramaticale.

Astfel, în situaţia în care pronumele care este complement direct, în acuzativ (dacă răspunde la întrebările pe cine?, ce?), trebuie folosit elementul pe: fata pe care am văzut-o; soluțiile pe care le propunem; banii pe care i-am cerut; factura pe care o primisem; omul pe care l-am întâlnit; cartea pe care mi-ai recomandat-o; Pe care o vrei?

Dacă însă pronumele este la cazul nominativ, subiect (când răspunde la întrebarea cine?), nu trebuie folosită această prepoziţie: fata care vine; soluțiile care par corecte; factura care a fost emisă; omul care apare; cartea care mi-a fost recomandată; Care îți place?

Mai mult, includerea sau omiterea lui pe schimbă complet sensul:

Fiul meu mi l-a prezentat deunăzi pe colegul pe care îl prețuiește cel mai mult.

Fiul meu mi l-a prezentat deunăzi pe colegul care îl prețuiește cel mai mult.

Facebook Comments

Comentarii

  1. E foarte tare exemplul pe care l-ai ales! Multumesc 🙂

Lasă un răspuns

Centrul de preferințe pentru confidențialitate


  • Warning: reset() expects parameter 1 to be array, string given in /home/anaarecarti/public_html/wp-content/plugins/gdpr/templates/privacy-preferences-modal.php on line 33

    Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/anaarecarti/public_html/wp-content/plugins/gdpr/templates/privacy-preferences-modal.php on line 95

    error: Continut protejat Anaarecarti.ro!