Cu trei traiste am plecat la Bookfest 2023! Și cu ele pline ochi m-am întors de acolo!
Am cotrobăit în fundul dulapului după toate traistele potrivite pentru un târg de carte. Căci auzisem pe undeva (mai precis, pe pagina noastră de facebook, că dacă nu ne urmărești și acolo, mare greșeală faci!), deci auzisem pe undeva că bieții creștini adunați la Romexpo duc lipsă de așa ceva, prin urmare m-am dus pregatită. Și m-am întors… turtită de greutatea lor că până nu le-am umplut nu m-am lăsat!
Așa că azi îți arăt ce conține traista portocalie (cea cu Mary Poppins) și promit să revin și cu celelalte! Când voi avea puțin timp!
„… Să ucizi o pasăre cântătoare” de Harper Lee
Voi începe cu acest roman grafic (și nu bandă desenată, după cum m-a corectat jignit domnul de la standul Polirom 🙂 ) pe care l-am cumpărat pentru Oliver, colegul de blog. Va fi un dar pentru el, căci știu că și-l dorește, așa că sper să apuc să i-l pun în brațe până urc textul pe blog, ca să nu se aleagă praful de surpriza mea.
Cartea „… Să ucizi o pasăre cântătoare” poate fi cumpărată online de AICI, de AICI, de AICI, de AICI, de AICI, de AICI
Cum o promovează editura:
Un portret tulburător al oamenilor și diferențelor dintre ei, al inocenței și nedreptății, al eroismului și al transformărilor ce se petrec în Sudul american al anilor 1930. …Să ucizi o pasăre cântătoare, o poveste celebră încă din primul an de apariție, distinsă cu Premiul Pulitzer, revine acum sub forma unui roman grafic atrăgător, cu aceiași Scout, Jem, Boo Bradley și Atticus Finch din orășelul Maycom, Alabama, surprinși în ilustrația și textul adaptat de Fred Fordham.
„Lacrimi care ard” de S.A. Cosby
Și tot pentru Oliver, și tot pe post de cadou, acest roman semnat de S.A. Cosby, un autor pe care colegul de blog l-a lăudat după ce a citit Pustiul de asfalt (recenzia, AICI). La câte premii a luat “Lacrimi care ard”, nu cred că dau chix cu darul meu.
Cum promovează cartea editura:
Premiul Barry 2022 pentru Cel mai bun roman de suspans
Doi tați. Doi fii uciși. O misiune de răzbunare.
Ike Randolph a ieșit din închisoare de cincisprezece ani, iar de atunci nu a mai primit nici măcar o amendă rutieră. Dar un bărbat de culoare care se trezește cu poliția la ușă știe să se teamă.
Ultimul lucru pe care se așteaptă să-l audă e că fiul lui a fost ucis împreună cu soțul acestuia, Derek, un tânăr alb. De cealaltă parte, Buddy Lee, tatăl lui Derek, încă mai are cunoștințe în lumea interlopă și vrea să afle cine i-a ucis băiatul.
Ike și Buddy Lee, doi foști deținuți care nu au în comun decât trecutul de infractori și iubirea pentru fiii lor, se aliază în dorința lor disperată de a se răzbuna. În căutarea adevărului, cei doi bărbați înăspriți își vor înfrunta prejudecățile față de băieții lor, dar și unul față de celălalt.
Provocator și alert, romanul lui S.A. Cosby este o poveste despre răzbunare sângeroasă și schimbări emoționante – și poate chiar mântuire.
Premii:
Premiul Barry pentru Cel mai bun roman (2022)
Premiul Anthony pentru Cel mai bun roman hardcover (2022)
Premiul Hammett (2021)
Nominalizat la Premiul ITW Thriller pentru Roman hardcover și Audiobook (2022)
Nominalizat la Los Angeles Times Book Prize pentru Mystery/Thriller (2021)
Nominalizare la Premiul Edgar pentru Cel mai bun roman (2022)
Nominalizat la Premiul Publicului Goodreads pentru Mystery & Thriller (2021)
Nominalizat la Premiul Cartea lunii și Cartea anului (2021)
RUSA CODES Reading List for Adrenaline (2022)
„Superb… Ajunge drept în miezul celor mai importante întrebări din vremurile noastre.” Michael Connelly
„Scriitura lui Cosby e vibrantă și ingenioasă, acțiunea – exuberantă și neobosită… Poate că veniți pentru premisă, dar veți rămâne pentru modul în care e spusă povestea. Cosby scrie într-un spirit al abundenței generoase și al abandonului plin de veselie.” New York Times
„Provocator, violent – dar și superb și emoționant.” Washington Post
„O experiență viscerală completă, un junghi ascuțit în inimă și o încântare pentru simțuri.” NPR
S.A. Cosby este un scriitor american din partea de sud-est a statului Virginia. A absolvit Christopher Newport University cu o diplomă în limba și literatura engleză. Și-a publicat lucrările în numeroase reviste și antologii. Prozele sale scurte au fost apreciate și răsplătite cu mai multe premii, printre care Premiul Anthony (2019). Când nu scrie, joacă șah.
„Capodopere în dialog” de Andrei Pleșu
Cred că e momentul unei confesiuni: dintre cei trei titani, cum le spun eu – Pleșu, Liiceanu și Patapievici -, Pleșu e preferatul meu. Pe toți trei îi respect, pe Pleșu îl iubesc. Acum că ești în posesia unei informații atât de prețioase 🙂 , nu cred că te vor mai surprinde ultimele mele achiziții literare.
Ce spune Andrei Pleșu despre cartea lui
„Neîndoielnic, toată lumea știe ce înseamnă să te uiți și să vezi. Din păcate, lucrurile «știute de toată lumea» sunt cele la care nimeni nu se mai gândește… Așa se face că exercițiul esențial al privirii e înțeles, de regulă, ca o simplă problemă de optică. Or «a privi» nu înseamnă pur și simplu a te uita și a vedea. Te poți uita la un lucru și ca să-l uiți, să-l dezvălui, să treci îndărătul evidenței sale.
Cu alte cuvinte, pentru a vedea cu adevărat un lucru e nevoie, uneori, să închizi ochii, să-l percepi ca distinct de «apariția» lui senzorială. Abia atunci, în suspensia «metodologică» a nemijlocirii vizuale, faci un pas decisiv spre înțelegerea a ceea ce vezi. «A privi» conviețuiește, astfel, revelator, cu «a străvedea», a uita de semnalul strict optic, pentru a-i palpa temeiul. Să adăugăm și că «a privi» poate să însemne și a te lăsa privit, a te lăsa «descoperit» în autenticitatea ta.
Lucruri minunate, din care nu va mai fi rămas decât nimbul
Spune-mi cum privești (cum «vezi» lucrurile) ca să-ți spun cine ești… A privi e, uneori, și a visa, a imagina (o vedenie…) sau a avea revelația cvasipalpabilă a unui adevăr.
Cândva, Leonardo nu va mai fi pentru noi decât ceea ce fiecare pictor, fiecare artist, devine până la urmă: un nume despre care povestesc cărțile, dar pe care muzeele, memoria vizuală a lumii l-au pierdut. Vom spune Leonardo cum spunem Apelles sau Polignot, fără ca vreo imagine să se mai asocieze în mintea noastră acestor nume. Și vom spune, poate, la fel, «pictură» cu sentimentul că ne referim la un dat arheologic, la o realitate defunctă, cu același sentiment, probabil, cum vom spune și «Veneția», și jungla Amazoanelor, și pictura etruscă și atâtea altele: lucruri minunate, din care nu va mai fi rămas decât nimbul. S-ar putea totuși ca, până și în asemenea momente, Gioconda să-i supraviețuiască lui Leonardo ca o emblemă a Paradisului pierdut: Paradisul pierdut al picturii…“
Cartea „Capodopere în dialog” poate fi cumpărată online de AICI
„Ochiul și lucrurile” de Andrei Pleșu
Și dacă tot am vorbit 🙂 … Pur și simplu, nu am putut să aleg între cele două titluri, lansate acum de Andrei Pleșu, așa că am plecat de la târg cu ambele în traistă.
Ce spune Andrei Pleșu despre cartea lui
„Volumul conține referințe la o tematică și la o serie de personalități ale vieții artistice (autohtone și internaționale) mai puțin frecventate în ziua de azi. «Actualitatea» s-a schimbat. Nu numai în sensul că multe nume ale peisajului cultural local au intrat, printr-un trist, dar probabil inevitabil traseu al memoriei, în penumbră, dar și în sensul că domenii ca «istoria criticii de artă românești și universale», «analitica imaginii», filozofia vizualității și-au pierdut relieful. Să nu uităm că secolul XX a fost caracterizat de mulți hermeneuți prestigioși drept o trecere de la civilizația cărții la civilizația imaginii.
Rămâne de văzut spre ce evoluează secolul XXI…
Oricum, pentru viitorul cercetător care va alege să studieze istoria culturii românești moderne și contemporane, cartea de față va putea constitui, sper, o sursă utilă.“
Cartea „Ochiul și lucrurile” poate fi cumpărată online de AICI
Bookfest 2023 – ce cărți mi-am mai luat
„O istorie a eșecurilor din literatura română” de Ioan Paler
E o carte pe care am cumpărat-o strict pentru titlu. Abia aștept să aflu care sunt marile eșecuri din literatura română în opinia specialiștilor ca să le compar cu propria-mi listă de cărți… nefericite 🙂 .
Ce spune Ioan Paler despre cartea lui
„Nu am căutat răul cu orice preţ şi nu ne‑am propus să aducem în faţa cititorilor doar minusurile unor cărţi şi tendinţe estetice. O repetăm: ne‑am oprit doar asupra cărţilor eşuate pentru a salva pe cât posibil de la uitare opere care, chiar dacă nu se ridică la nivelul celor scrise de autorii lor, rămân nişte creaţii interesante. În analiza lor, am urmărit nu doar relevarea minusurilor, ci şi calităţile acestor opere, atâtea câte s‑au găsit, ştiut fiind faptul că niciuna dintre ele nu constituie un eşec total. Această carte rămâne, în esenţa ei, o carte a spiritelor înalte, cu micile lor imperfecţiuni, a valorilor consacrate care au avut – iată – şi unele nereuşite.”
Cartea „O istorie a eșecurilor din literatura română” poate fi cumpărată online de AICI
„Shakespeare. Lumea ca o scenă” de Bill Bryson
Despre fascinația mea pentru atât de misteriosul Shakespeare am tot pomenit aici, pe blog. Prin urmare, nu aveam cum să ratez înca un titlu pe acest subiect, chiar dacă sunt conștientă că nu va face altceva decât… să sporească și mai mult misterul.
Cum promoveaza cartea editura:
Shakespeare este un nume atât de cunoscut, încât avem impresia că știm deja totul despre el. În realitate, în ciuda secolelor de legende, jumătăţi de adevăr și chiar minciuni sfruntate și în ciuda zecilor de mii de studii, despre omul din spatele capodoperelor pe care le-a scris nu se știe mare lucru. În căutarea acestuia, Bill Bryson ne poartă pe drumurile desfundate ale Angliei elisabetane, aducând la viaţă locurile și personajele care l-au inspirat pe Bard.
Pe parcurs, ne prezintă nu doar aspectele anecdotice ale contextului istoric și ale textelor acestuia, ci și chestiuni controversate ca existenţa lui Anne Whateley, presupusa lui logodnică, sau teoriile conspiraţiei legate de paternitatea scrierilor sale. Cernând și discernând informaţii din surse extrem de variate, volumul repune în scenă lumea în care a creat William Shakespeare, unul dintre cei mai faimoși și totodată cei mai enigmatici oameni ce au trăit vreodată – și totul în stilul antrenant și savuros care este marca inconfundabilă a lui Bill Bryson.
Cartea „Shakespeare. Lumea ca o scenă” poate fi cumpărată online de AICI, de AICI
Ce spune critica
„Dacă această carte ar clocoti în cazanul celor trei vrăjitoare, ar fi aici un vârf de P.G. Wodehouse, un strop din sir Osbert Lancaster și o măsură de sir Arthur Conan Doyle.” (The New York Observer)
„Bryson se pricepe de minune să aleagă din puzderia de date despre epoca elisabetană tocmai detaliile lămuritoare și amuzante.” (The Sunday Times)
„O încântare… O bijuterie de carte.” (Mail on Sunday)
„Spirituală și de un entuziasm molipsitor.” (The Spectator)
„Un ghid afabil și amuzant prin complicatul noian de studii shakespeariene.” (Financial Times)
„Bryson face ce știe el cel mai bine: se folosește de obișnuitele detalii pe care alţii le-ar trece cu vederea ca să zugrăvească un portret al lumii în care a trăit și a prosperat Bardul.” (Publishers Weekly)
„Inimă neagră ca noaptea” de Robert Galbraith
Cred că dacă aș fi plecat de la târg fără ultimul titlu din seria Cormoran Strike, chiar că aș fi avut inima neagră ca noaptea. Stau mărturie recenziile la “Carieră malefică” (o poți citi AICI) și la “Glasul sângelui” (o poți citi AICI).
Cum promoveaza cartea editura:
Când Edie Ledwell, nepieptănată și agitată, vrea să stea de vorbă cu ea, Robin Ellacot nu știe ce să creadă. Co-creatoarea desenului animat de succes Inimă neagră ca noaptea, Edie e hărțuită online de un personaj misterios cu pseudonimul Anomie și ea vrea cu orice preț să-i afle identitatea.
Robin hotărăște că agenția nu o poate ajuta și își scoate din cap povestea. Dar după câteva zile află că Edie a fost atacată și ucisă în cimitirul Highgate, locul unde se petrece acțiunea desenului animat. Robin și partenerul ei Cormoran Strike sunt atrași în cursa pentru descoperirea adevăratei identități a lui Anomie, într-o rețea încurcată de pseudonime online, interese de afaceri și conflicte de familie.
Iar ancheta le pune la încercare capacitatea de deducție și îi amenință în moduri noi și înspăimântătoare…
Un mystery captivant și diabolic de inteligent, Inimă neagră ca noaptea este un adevărat tur de forță.
Cartea „Inimă neagră ca noaptea” poate fi cumpărată online de AICI
Ce spune critica
„Opera unui maestro al povestirii.” – Daily Telegraph
„Un thriller minunat cizelat, construit superb.” – Daily Mail
„Strike și Robin rămân la fel de seducători.” – New York Times
„Scandalos de captivant.” – Financial Times
„Unul dintre cele mai fermecătoare duouri ale genului crime.” – Guardian
„O carte pe care n-o poți lăsa din mână, te ține treaz toată noaptea.” – Observer
„O mostră dură de scriitură crime.” – Sunday Times
Robert Galbraith este pseudonimul lui J.K. Rowling, autoarea bestsellerurilor din seria Harry Potter și a romanelor The Ickabog, The Christmas Pig și Moarte subită. Romanele din seria Cormoran Strike au ajuns în topurile de vânzări britanice și internaționale și au fost adaptate pentru televiziune de compania de producție Brontë Film and Television. La Editura Trei au mai apărut volumele Chemarea cucului, Viermele de mătase, Carieră malefică, Alb letal și Glasul sângelui.
Weekend de Mihai Sebastian
Exact când eram pe punctul de a pleca de la târg, mi s-a părut că zăresc cu coada ochiului, la standul unei edituri mici, numele lui Mihail Sebastian. Și un titlu nefamiliar: “Weekend”.
Poftim?!!! Ce e asta?!!!
“O nuvela redescoperită” aflu din subtitlul de pe copertă, iar mie nici mi-a trebuit mai mult. În condițiile în care trăiesc cu regretul literar că moartea ni l-a răpit pe Mihail Sebastian nedrept de devreme, apariția din neant a unei nuvele necunoscute a unuia dintre autorii mei preferați din toate timpurile mi se pare, pur și simplu, UN MIRACOL!
Iar eu când merg la un târg de carte, la astfel de miracole mă aștept. Bookfest 2023 s-a achitat de sarcină!
P.S. Revin cu celelalte două traiste!