Apariţii editoriale: “Autor de unul singur” de Dănuţ Ungureanu + un catralion de cărţi de la Editura Tritonic :) - Ana are carti!

Apariţii editoriale: “Autor de unul singur” de Dănuţ Ungureanu + un catralion de cărţi de la Editura Tritonic :)

Iar a venit raftul de cărţi peste noi de la Editura Tritonic 🙂 .

Recunosc că nu pot decât să-i aplaud pe reprezentanţii editurilor româneşti sau pe scriitorii autohtoni care insistă să ne trimită volume spre recenzare şi/sau prezentare deşi ni s-a dus buhul în lumea blogurilor de carte că n-avem pic de diplomaţie, că urâm să minţim şi că spunem cinstit când o carte ne place sau nu! Şi o facem nu doar cu talent 🙂 , dar şi argumentat!

Iar într-un top al curajoşilor, cei de la Editura Tritonic sunt pe podium.

Acum…

Danut-Ungureanu-Autor-de-unul-singurPână împărţim între noi cărţile spre a le citi (că pentru unii dintre membrii echipei anaarecarti.ro vacanţa de Sărbători pare să nu se fi terminat – aloooooo, se aude?!), îţi prezint azi o carte apărută în colecţia “Comunicare & media”.

Şi mă grăbesc s-o fac nu de alta, dar este perfectă pentru un prieten care de ani de zile mă ameninţă cu romanul la care tot scrie… şi scrie…. Şi cum zilele următoare ieşim la masă cred că mă aflu în posesia cadoului ideal pentru el.

Este vorba de “Autor de unul singur” de Dănuţ Ungureanu, romancierul de SF care le dezvăluie începătorilor în ale scrisului câteva “reţete pentru scrierea creativă”. Sinceră să fiu, într-o lume literară plină de orgolii şi rivalităţi de tot felul demersul lui mi se pare de-a dreptul… SF 🙂 .

“Am intitulat volumul de faţă „Autor de unul singur” dintr-un motiv foarte simplu. Este pentru mine un prilej de a împărtăşi câteva din constatările legate de propria mea evoluţie în domeniul scrisului creativ, fără nici cea mai mică pretenţie didactică”, spune Dănuţ Ungureanu în prezentarea cărţii.

“Am însă convingerea că oricâte sfaturi ar accepta să primeasca un autor cu privire la felul în care ar trebui să-şi gestioneze scrisul (şi nu e întotdeauna lesne să-l convingi), în cele din urmă el se va găsi de unul singur în faţa paginii goale, acolo unde e nevoit să se descurce cu propriile puteri. Nutresc totuşi speranţa că aceste sugestii vor fi, pentru unii dintre confraţi, uşoare pretexte pentru a compara propriile experienţe cu ale altora. Căci deşi cei ce se încumetă să scrie adoră să fie unici, lupi singuratici, demiurgi ai lumilor clădite pe hârtie, nu e mai puţin adevărat că fiecare trage cu ochiul peste gardul vecinului. Eventual ca să se bucure descoperindu-l într-o pană de inspiraţie.

Aşadar, atenţie! Acest text nu este în niciun caz o lecţie despre scris, ci pur şi simplu mărturisirea unor tabieturi, rutine, apucături personale. N-aş avea tupeul să dau sfaturi cuiva, câta vreme consider că nu m-am antrenat suficient pe mine însumi, că mai am încă foarte multe de învăţat. Iar asta nu se poate realiza decât prin exerciţiu continuu.

Tot ceea ce urmează trebuie parcurs cu premisa subiectivismului, fiindcă există în bucătăria scrisului reţete asupra cărora o sută sau o mie de autori nu vor cădea niciodată de acord în totalitate. În cele din urmă, fiecare alege ceea ce crede că i se potriveşte şi aşa mi-ar plăcea să se petreacă lucrurile cu cele incluse aici”.

Îi promit lui Dănuţ Ungureanu că dacă sfaturile sale îi vor fi de ajutor prietenului meu şi îşi va vedea în viaţa aceasta cartea publicată, eu personal i-o fac pachet şi i-o trimit cadou în semn de mulţumire.

 

 

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Centrul de preferințe pentru confidențialitate


  • Warning: reset() expects parameter 1 to be array, string given in /home/anaarecarti/public_html/wp-content/plugins/gdpr/templates/privacy-preferences-modal.php on line 33

    Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/anaarecarti/public_html/wp-content/plugins/gdpr/templates/privacy-preferences-modal.php on line 95

    error: Continut protejat Anaarecarti.ro!