Blandiana, Florin Iaru şi Radu Paraschivescu – amintiri despre prima lor zi de şcoală - Ana are carti!

Blandiana, Florin Iaru şi Radu Paraschivescu – amintiri despre prima lor zi de şcoală

Un nou an şcolar începe luni. Scriitorii Ana Blandiana, Florin Iaru şi Radu Paraschivescu au rememorat momentele care i-au marcat în postura de şcolari.

media_145649424433332200

Scriitoarea Ana Blandiana a mărturisit că îşi aminteşte toţi anii când, încă de pe la jumătatea lunii august, intra în febra începutului de an.

„Intram în fibrilaţie. Abia aşteptam să înceapă, îmbrăcam caietele în coperte, lipeam etichete. Îmi amintesc mirosul caietelor, al creioanelor. Era o mare bucurie, mai ales că eu toată vara stăteam cocoţată într-un tei din curtea casei noastre, acolo aveam o întreagă instalaţie, cu pisica şi cărţi şi pe la sfârşitul lui august deja mă plictiseam”, a povestit Ana Blandiana, citată de ziare.com.

Ce le doreşte Ana Blandiana, care a fost recompensată anul acesta la Gdansk cu premiul „Poetul European al Libertăţii”, elevilor este să se îndrăgostească de şcoală.

„Pentru copii, cel mai mare noroc ar fi să se îndrăgostească de şcoală, să înceapă să citească pe cont propriu. Pe un intelectual nu şcoala îl face om, ci propriile lecturi”, a fost îndemnul poetei.

media_144698468082891700

Scriitorul Florin Iaru spune că nu-şi aminteşte multe despre prima zi de şcoală pentru că era „speriat de moarte”.

A urmat o şcoală primară din cartierul Floreasca, dar nu mai ştie numărul ei. “Eram speriat de moarte. Vă daţi seama, atunci, în 1961, lumea venea cu flori, cu panglici, cu ce putea să aducă de acasă pe vremea aceea. Însă toată povestea s-a calmat când mi-am văzut învăţătoarea, care era un om extraordinar”, a declarat Iaru.

media_146703144289944200
Radu Paraschivescu nu a vrut să-şi amintească prima zi de şcoală, dar le-a urat elevilor: „Să nu privească şcoala ca pe un medicament, ci ca pe o ocazie!”.

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Centrul de preferințe pentru confidențialitate


  • Warning: reset() expects parameter 1 to be array, string given in /home/anaarecarti/public_html/wp-content/plugins/gdpr/templates/privacy-preferences-modal.php on line 33

    Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/anaarecarti/public_html/wp-content/plugins/gdpr/templates/privacy-preferences-modal.php on line 95

    error: Continut protejat Anaarecarti.ro!