1793. În umbra morţii de Niklas Natt och Dag - recenzie

“1793. În umbra morţii” de Niklas Natt och Dag

1793 In umbra mortii

Am în braţe “1793. În umbra morţii” şi mă simt teribil de vinovată.  Când rafturile cu titluri importante şi… uffff!, necitite se înmulţesc, iar recenziile nescrise îmi bat obrazul, ce caut eu pe canapea cu acest roman de care n-am auzit în viaţa mea??!!!!

În plus, aveam atâtea motive să NU îl cumpăr! Numele autorului, Niklas Natt och Dag, nu-mi spune absolut nimic. Nici măcar nu sunt sigură că ştiu cum se pronunţă (e suedez, deci am o scuză!). Titlul… nu că nu-mi place, mă irită de-a dreptul. E căutat, e forţat, e chinuit şi nasul meu de vrăjitoare în lumea literaturii îmi spune că cineva (autorul?/editorul?/traducătorul?) a adăugat absolut artificial expresia “În umbra morţii” în speranţa că-l va face mai comercial.

De ce mi-am cumpărat “1793. În umbra morţii”?

O verificare a titlului original îmi confirmă intuiţia: bietul scriitor cu nume de hobit (îmi pare rău, dar asta-mi trece prin cap când văd nattochdag-ul acela) şi-a intitulat romanul doar “1793”. Simplu, frumos, elegant.

Şi atunci?

Desigur, de vină e prezentarea de pe coperta patru din care aflu că doi detectivi încearcă să dea de urma autorului unei crime cumplite scormonind prin subteranele Stockholmului, iar toate acestea se petrec (şi aici mi-a sărit imediat portofelul din poşetă!) la sfârşitul secolului al XVIII-lea! Pentru că nu numai că literatura poliţistă e plăcerea mea vinovată, dar mă dau în vânt după detectivii din epoci de mult apuse, care trebuie să descopere ucigaşii fără ajutorul tehnicilor moderne. Ci doar cum şi cât îi duce pe ei capul!

Premiul pentru cel mai bun roman de debut

În plus, citesc că “1793” a primit Premiul pentru Cel mai bun roman de debut acordat de Academia Suedeză a Scriitorilor de Romane Poliţiste. Având în vedere că vorbim de o ţară care a dezvoltat un adevărat cult pentru titlurile de profil, nu am cum să ţin în braţe un dezastru. Nu? NU?!

P.S. Pfffff, mă fac vinovată de ditamai crima de lezmaiestate!!! Eu o ţin numai într-o glumă pe seama numelui Niklas Natt och Dag, ca să aflu că scriitorul de 42 de ani este membrul celei mai vechi familii nobiliare suedeze supraviețuitoare, atestate documentar. Na, ce să mai zic… Pardon, excelenţă, sau cum s-o zice… Şi o reverenţă (asta-mi iese la perfecţie, de la orele de balet!)

P.S. Să ridice mâna doamnele şi domnişoarele care nu s-au repezit să-i caute poza pe google atunci când au vazut în aceeaşi frază: scriitor, 42 de ani, familie nobiliară! Ahâm, ştiam eu 🙂 …

Cartea poate fi cumpărată online de AICI, de AICI, de AICI, de AICI, de AICI sau de AICI

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Centrul de preferințe pentru confidențialitate


  • Warning: reset() expects parameter 1 to be array, string given in /home/anaarecarti/public_html/wp-content/plugins/gdpr/templates/privacy-preferences-modal.php on line 33

    Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/anaarecarti/public_html/wp-content/plugins/gdpr/templates/privacy-preferences-modal.php on line 95

    error: Continut protejat Anaarecarti.ro!