"Șeriful (Wayward Pines 2)" de Blake Crouch - Ana are carti!

“Șeriful (Wayward Pines 2)” de Blake Crouch

După ce am terminat “Orașul din munți”, am ezitat să mă apuc de volumul următor intitulat “Șeriful”. Motivul? “Orașul…” a fost atât de bine scris încât nu eram sigur că a doua parte se va ridica la acelaşi nivel.

Acum știu ce este cu orășelul Wayward Pines, cum și de ce au ajuns toate personajele acolo, de ce lumea e atât de schimbată, știu cine este personajul pozitiv și cel negativ și, mai ales, știu ce se află dincolo de gard. Ce mai… Nu există nimic care să mă surprindă. Iar surprizele au constituit deliciul cărții! Însă undeva în mintea mea o întrebare cerea neapărat un răspuns: “Oare cum este continuarea?”.

Blake Crouch începe “Șeriful” imediat după terminarea volumului anterior. Acum dacă ai citit deja prima carte (dacă nu, urmează niște spoilere) deja știi că acțiunea are loc în viitor (mai precis peste 1.800 de ani) și că singurii oameni de pe planetă sunt locuitorii orașului Wayward Pines. Ia aceștia sunt convinși că:  a) au murit, b) visează sau c) sunt implicați într-un experiment.

Cartea poate fi cumpărată online de AICI

Totodată ai aflat că localitatea este creația milionarului David Plicher. Acesta controlează tot ce se întâmplă în ea prin intermediul microfoanelor, camerelor de luat vederi și lunetiștilor plasați în locuri strategice. Dincolo de gardul electrificat care o înconjoară se află milioane de creaturi mortale numite “aberații”.

Ethan Burke știe că se află într-o închisoare luxoasă unde este atât prizonier, cât și paznic

Ethan Burke, cel care în “Orașul din munți” era vânat pentru a fi ucis în cel mai sângeros mod, a devenit șeriful din Wayward Pines. Faptul că este singura persoană din localitate, în afară de David Plicher, care știe ce se întâmplă cu adevărat  îl face să se simtă mai tot timpul înfuriat. Deoarece nu poate discuta liber despre situația în care se află, nici măcar cu soția sau cu copilul său, Ethan are senzația că, deși ocupă o poziție privilegiată în ierarhia comunităţii, nu este mai presus decât cel mai umil locuitor.

De fapt, singura diferenţă majoră între el și restul oamenilor este faptul că știe că se află într-o închisoare luxoasă unde este atât prizonier, cât și paznic. Situația lui nu se îmbunătățește atunci când dă peste cadavrul unei tinere care a fost torturată cu sălbăticie. Pus să-l găsească pe criminal, șeriful descoperă existența unei mișcări de rezistență ai cărei membri sunt deciși să nu se conformeze ordinelor primite de la David Plicher.

“Șeriful” este incapabil să se apropie de atmosfera din prima carte

Din acest moment a devenit clar că “Șeriful” este DOAR un thriller, care, dacă nu ar fi fost continuarea uneia dintre cele mai bune cărți citite de mine în acest an, ar fi putut  să fie chiar bun. Din păcate, “Orașul din munți” a ridicat atât de sus ștacheta, încât “Șeriful” este incapabil să se apropie de atmosfera de nebunie, de suspans, de neobișnuit din prima carte.

Mai mult, introducerea unei idile între soția lui Ethan Burke și unul dintre localnici, cât și faptul că David Plicher are încredere în șerif, deși comportamentul acestuia aproape că urlă: “Te urăsc și, la prima ocazie, o să mă răzbun pe tine!”, nu fac altceva decât să dilueze suspansul cărții.

Sfârșitul, care este cea mai bună parte a cărții, a reușit să-mi resusciteze interesul legat de seria “Wayward Pines”. Din păcate, ultimul paragraf putea să conțină cuvintele “Va urma”, deoarece totul se încheie abrupt. Cum editura Rao nu are un istoric bun în ceea ce privește continuările (vezi seriile “Roata timpului” și “Pendergast”), nu cred că o să aflu prea curând care este soarta orașului din munți și a locuitorilor lui.

Un ultim sfat! Citește doar “Orașul din munți”, așteaptă apoi să apară și volumul al treilea din serie, îl cumperi, după care poți să citești liniștit toată seria. Sau o cumperi în engleză… Dar la cât de slab este acest volum ar fi un efort prea mare…

Cartea poate fi cumpărată online de AICI

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Centrul de preferințe pentru confidențialitate


  • Warning: reset() expects parameter 1 to be array, string given in /home/anaarecarti/public_html/wp-content/plugins/gdpr/templates/privacy-preferences-modal.php on line 33

    Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/anaarecarti/public_html/wp-content/plugins/gdpr/templates/privacy-preferences-modal.php on line 95

    error: Continut protejat Anaarecarti.ro!